Malacpecsenye gerebengombával

Kategória: Disznóhúsok, Technikák - trükkök

Azoknak ajánlom, akik időnként kirúghatnak a hámból és kedvelik a ropogósra sült malacbőrt. Persze meg lehet találni azt a diétát is, amibe ez remekül beleillik, hiszen szénhidrát gyakorlatilag nincs benne.

A receptben nem sok új van, inkább a készítés technikája az, aminek kipróbálására bíztatok, ha utolérhetetlenül puha, szaftos pecsenyére vágyunk.

Az alapja, hogy valamelyik hentesnél belebotoljunk egy húsos császárba, minek a bőre alatt épp csak 3-4 mm zsír van. Gyorsan csapjunk le rá és üdvözült mosollyal cipeljük haza.

Mielőtt megmosnánk, nézzük meg, nem maradt-e néhány szál sörte a bőrén, amit le kell perzseljünk. Villanytűhelyem lévén több eszközt kipróbáltam már, a forrasztólámpától a borotváig, de most már maradok a karamellesítő égőnél.

A húst fűszerezzük be kedvünk szerint és egy éjszakára tegyük a hűtőbe, hadd járják át az ízek. Sütés előtt sózzuk meg, tegyük sütőzacskóba és dobjunk mellé egy kis fej hagymát, pár gerezd fokhagymát. Zárjuk le a zacskót és tepsibe fektetve tegyük a sütőbe.

Itt megint csak előnyben vannak a villanysütővel rendelkezők. A hőmérsékletet ugyanis 80 fokra állítsuk és ezen „süssük” puhára. A gázsütővel dolgozók a legkisebb takarékon, esetleg egy fakanál nyelével résre kitámasztott ajtóval érhetnek el hasonlóan alacsony hőfokot. Ezen a hőfokon a hús nem ugrik össze, nem préseli ki magából az összes levét. Az ára a puhuláshoz szükséges 3-5 óra. Az ujjunkkal megnyomva érezni lehet, mikor puhult már meg. Mivel nem melegebb 80 foknál, nem fogunk azonnal hólyagosra égni, ahogy hozzáérünk.

A megpuhult húsra fektessünk rá egy másik tepsit és pakoljunk rá néhány konzervet vagy más nehezéket. Az így kihűtött hús szép egyenes marad, könnyebb másnap megpirítani.

Fogyasztás előtt vágjunk el adagnyi darabokat és pici zsiradékkal, teflon serpenyőben, pirítsuk meg először a húsos, majd a bőrös oldaláról. Ha van bordás grill serpenyőnk, nagyon mutatós csíkokat piríthatunk rá.

Tetszés szerinti körettel tálalhatjuk. Ehhez most a gerebengombát pici zsíron pirított hagymán megsütöttem, amíg elfőtte a levét. Kevés kakukkfűvel, fehérborssal ízesítettem, majd a végén két evőkanálnyi tejszínnel fényesítettem.

 


3 hozzászólás a recepthez: “Malacpecsenye gerebengombával”


 1. Bianka says:

  Fenségesen néz ki

 2. Judu says:

  Na, te jóisten, ezt jól összehoztad. Guszta nagyon és nem hízlal az tuti, ha szénhidrát nincs mellette! Az az uborka pont jó mellé! 🙂
  Sajna, mifelénk ismeretlen a gerbengomba, de majd próbálkozom.

 3. Jó kis husika, teccik:-DDD
  A gerebengomba nem kevésbé! Jókaja:-DDDÍrjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos