Mandulás csirke – ünnepi ajánlat
Ez a recept akkor jöhet jól, ha nem akarunk sok időt a konyhában tölteni (vagy egyszerűen nincs) de mégis valami különlegeset, ünnepit kínálnák, ami nem fekszi meg az ilyenkor komoly próbatételnek kitett gyomrot. Inkább második, vagy mint idén a vasárnap miatt van, harmadik ünnepen illeszteném a menübe.
Ízlés dolga, hogy milyen csirke alkatrészből készítjük, a hozzávalókkal ellentétben combokat is vehetünk hozzá.
2 csirkemell
2 ek liszt
5 ek olaj
3 kisebb fej vöröshagyma
2 dl száraz fehérbor
3 dl csirkehúsleves (alaplé)
10 dkg hámozott mandula
3 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
2 kemény tojás
só, törött bors
A csirkemellet kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Az olajat serpenyőben megmelegítjük, csirkehús darabokat minden oldalukon átsütjük. A húsokat kiszedjük, lábasba tesszük. A visszamaradt olajban üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, ráborítjuk a húsdarabokra. Hozzáadjuk a babérlevelet, a bort és a húslevest, és lefedve, lassan főzzük 15 percig.
Közben az apróra vágott kemény tojással, a zúzott fokhagymával, a liszttel, a sáfránnyal, a feldarabolt mandulával és egy kevéssel a hús levéből „habarást” készítünk, és a már majdnem puha húsra öntjük, óvatosan összekeverjük. Lefödve főzzük még 10 percig.
A csirkét tálalótálra szedjük, a babérlevelet kidobjuk, és a visszamaradt mártást fedő nélkül a felére beforraljuk. Ráöntjük a húsra, megszórjuk kevés mandulaforgáccsal. Sáfrányos főtt rizzsel tálaljuk.
Mindig elvarázsolnak a receptjeid, olyasmiket hozol, amit máshol nemigen látok. A szalámikészítésről szóló linken is elmélyedtem, no meg a négynyelvű fűszerszótár is nagyon hasznos. Köszönöm.
Én is izgalmasnak és finomnak találom-jó ötlet!!!