Marcipános trüffeltorta
Családi köszöntésre készült ez a torta. Az Ünnepeltet kérdezve a tortáról annyi támpontot kaptam, hogy nagyon csokis és „nagyon egészségtelen” legyen. 🙂
Eltérően a kereskedelmi média komoly fejtörőitől, nem hirdetek nyereményjátékot az Ünnepelt nevének kitalálói között. 😉
20 dkg keserűcsoki (70-80%-os)
20 dkg vaj (nem margarin)
1 főzet presszókávé
1 dl víz
15 dkg liszt
1/2 zacskó sütőpor
1 teáskanálnyi szódabikarbóna
25 dkg barna cukor
2,5 dkg igazi kakaó
3 tojás
Törjük össze a csokit és a kb. 1 dl kávéval meg a vajjal nagyon lassan olvasszuk meg. Ne melegedjék túl, ne legyen kézzel forrónak tűnő.
Közben keverjük össze a lisztet, kakaót, sütőport, szódabikarbónát, cukrot, a felvert tojásokkal és a vízzel. Öntsük hozzá a megolvadt csokis keveréket, és alaposan keverjük össze.
Vajazzunk ki egy 21 cm-es tortaformát, öntsük bele és süssük lassú tűzön (140-150 fokon) 1-1,5 órán keresztül. A tészta nagyon súlyos, idő kell neki, hogy átmelegedjen és a sütőpor felemelje. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. 10 percig hagyjuk a formában hűlni, majd rácsra téve hűtsük ki teljesen.
Ha ilyen púpos lesz a tortalapunk, kénytelenek vagyunk a tetejéből egy vékony szeletet levágva kiegyenesíteni, különben csak vakondtúrás tortát készíthetünk. Azt hiszem, sose fogok rájönni, miképp lehet egyenes tetejű lapot sütni. Főleg ilyen tésztából nem, ami folyékony a formába töltéskor, így még a szélére kiigazgatni se lehet. A kiegyenesített lapot vágjuk szét három rétegre.
20 dkg keserűcsoki
1 – 1,5 dl tejszín
20 dkg marcipánmassza
feketeribizli vagy otelló zselé
Langyosítsuk meg a tejszínt és szórjuk bele a darabosra tört csokit. Pici lángon melegítve, inkább csak kézmelegen, olvasszuk össze a csokival. Ha maradéktalanul elolvadt a csoki, az egészet tegyük a hűtőbe / fagyasztóba, hogy kihűljön. Ekkor a krém megszilárdul, de azért lágy marad. A torta betöltése előtt habverővel alaposan dolgozzuk össze a krémet, amíg a belekevert levegőtől kivilágosodik és nagyobb térfogatúvá, habos szerkezetűvé válik.
Az első lapot kenjük meg a krémmel. Nyújtsuk ki porcukorral megszórt lapon a marcipánmasszát és vágjunk belőle akkora karikát, mint a tortalap. Fektessük rá a krémre. A második lap egyik oldalát vékonyan kenjük meg krémmel és ezzel fektessük rá a marcipánra. Így biztos nem csúsznak el egymáson a lapok.
A második lap tetejét is kenjük meg a krémmel. A harmadik lap egyik oldalát kenjük meg a pikáns lekvárunkkal és fordítsuk rá a krémes másodikra. Végül kívülről vonjuk be a tortát a maradék krémmel. A kinyújtott marcipánlapból készítsünk díszítést a tetejére. Célszerű néhány órára a hűtőbe tenni, hogy a krém ismét megszilárduljon és szállítás közben se csússzon szét a művünk.
Nekem az a levágott púp is jöhetne most pont.
És marcipán nélkül nem jó?
szia! Úgy tudsz egyenletes felületű piskótát sütni, ha egy habkártya (kanál) segítségével, a tortakarika fele magasabbra kened a piskótát, középen egy kisebb kráter képezve ezáltal.