Mézeskalács karácsonyfadísz
Ezt a receptet Apáméktól tanultam el. Ők sok éven át bemutatósütöttek Szentendrén, a Skanzenben. Minden éveben kis zacskóban kaptuk, átlukasztva, cérnahurokkal, hogy felakaszthassuk a karácsonyfára. Ropogós, de kemény fajta mézes, ami akár egy fél évig is eláll, ha a molyok nem férnek hozzá.
1 kg liszt
2 kk szódabikarbóna
2 kk őrölt fahéj
25 dkg margarin (Liga)
Erre ráöntjük
35 dkg méz
20 dkg cukor
3 ek. vízzel felforralt keverékét.
A végén 1 egész tojást is belekeverünk.
Még langyosan kinyújtjuk 2-3 mm vékonyra és formára kiszúrjuk. Sütés előtt megkenjük 1 tojás sárgája, 1 kk tejföl és szükség szerint 1 kk víz keverékével.
Díszítő máz:
1 tojás keményre vert habjába
10 dkg cukrot jól elkeverünk (legjobb a kristálycukorból sajátmagunk által őrőlt por).
Kis zacskóba töltjük, aminek levágjuk a sarkát. Ezzel rajzolhatjuk a díszítést a mézeskalácsokra. Ha fel akarjuk akasztani, még sütés előtt bökjük meg a spékelőtű hegyével.
Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük 180 fokon, 10-15 percig, hogy még ne kapjon színt. Ha kihűlt könnyen lejön a papírról! A papír többször is használható.
Nem tudom, ki sötött a Skanzenben, de nekem a mézes receptem több, mint 10 évvel ezelőttről származik onnan. Ki voltak téve a sokszorosított receptek és elhoztam párat, azután elosztogattam.
Szia!
Pont ilyen kemény mézesre van most szükségem, mert karácsonyfa díszt sütök unokámmal.
Köszi
Nekem horgolt angyalkák lesznek a fán. Bár ennek ellentmond, hogy kellene minimum 50 darab, de csak kb hárommal vagyok kész…
Lehet, hogy helyette inkább mézeskalácsot fogok sütni? Az én receptemből puha lesz, az nem való a fára, mert mindenhol harapásnyomok lennének rajta…
Nagyon szépek. És igen, a dísz az kemény és ellállós 😀