- Jó kaja - https://jokaja.hu -

Mics – miccs – mici – mititei

micsTőlünk délebbre majd’ mindenütt szeretik a bélbe nem töltött, fűszeres kolbászkákat, roston sütve. Ennek megfelelően sokféle néven és fűszerezéssel is találkozhatunk vele.

Székely barátunkkal  és családjával nyaraltunk együtt a Balatonon, ott készítette az egyik esti sütögetés alkalmára. A mititei / mics egyenlő részben készül disznó, marha és birka húsából, nem baj, ha kicsit zsírosak, úgyis kisül belőle, de szaftosabb marad. Ezzel már elő is állt az első probléma. A helybéli hentes még marhahúst is csak módjával árul, de arra már úgy kellett rábeszélni, hogy hozzon egy darab bégetőt is. Arról meg már végképp hallani sem akart, hogy meg is darálja mindezt. Barátunk nem lett volna makacs székely, ha el nem intézi, ma sem tudom hogyan, mindenesetre egy nagy adag vegyes darálthússal érkezett haza.

Alaposan összegyúrta a húst sóval, borssal, pár gerezd fokhagymával és titkos fegyverként bevetette a csombort (lánykori nevén borsikafüvet) is. Kis vízzel lazította ha nagyon keménynek találta és nem hagyta ki a púpos teáskanálnyi szódabikarbónát sem, ami sütés közben lazítja a kolbászkákat. Fólia rá, és estig be a hűtőbe. Délután még “megkészítette” az elmaradhatatlan muzsdélyt is, amivel locsolgathattuk a tányérunkon. Este kis kolbászkákat hömbölgetett belőle és faszénparázs fölött megsütötte. Jóféle balatoni borral öblítettük.