Nem is lehetetlen pite

Kategória: Sütemények, Torták

lehetetlen3Lúdanyó meséi között leltem rá erre a receptre, és azonnal tudtam, hogy utána kell csinálni. Kapóra jött hozzá a lányom születésnapjára érkező család megvendégelése. A teljes receptet nem ismétlem meg, csak a tapasztalataimat adom közre. Annyit változtattam, hogy még kevesebb cukrot tettem bele, kb 7-8 dkg-t, ami a mi ízlésünk szerint épp elég is volt, és a vendégek se reklamáltak.

Az első képen a kész süti látszik, meg az, mennyire hamar megszilárdult a tejete. Úgy tűnik még az a 160 fok is sok légkeveréssel, vagy egyszerűen melegebb a sütő, mint amilyen a gomb szerint kéne legyen. Új sütő, még ismerkedünk egymással.

lehetetlen1A bekevert és formába töltött tészta, a sütőben. Már ekkor látszott, hogy a kókusz szépen felúszik a tetejére, ettől látszik olyan érdesnek. Ismét kiderült, a dolgok hibátlanul tudják a fizikát: a száraz kókuszreszelék könnyű, és nincs ideje annyire megszívnia magát, hogy elnehezedhetne.

Gyalult mandulám nem volt idehaza, de volt olyan, amin még rajta volt a belső, barna hártyája. Kis vízben épp csak felforraltam és hideg vízzel lehűtöttem. A hegyénél lecsípve szépen ki lehet nyomni a fehér magbelet ebből a barna kabátból. Van a konyhagépnek egy gyalulós tárcsája, amit uborkasalátához is lehet használni. Ezzel gyalultam forgácsokká a mandulát. A forrázástól kissé megpuhul, ami épp jól jött a gyaluláskor, mert a kevésbé törékeny és nem törik porrá.

lehetetlen2Így nézett ki, az előírt 30 perces első sütési idő végén. Két dolog látszik, ami a következő három 🙂

Tényleg fontos a magas falú forma.

Melege lehetett, mert már szép színe volt, miközben a közepe még lötyögött. Lejjebb is húztam 150 fokra.

Szép, de nem szerencsés az üveg forma. Az üveg rossz hővezető lévén, a közepe sokkal később melegedett át, mint a széle, ettől akkora a mélyedés a közepén. Remekül meg lehetne csinálni olyan tortaformában, ami nem ereszt az aljánál, ha folyadékot töltünk bele. A másik megoldás, hogy eleve alacsonyabb hőmérsékleten kellett volna kezdeni, és inkább a végén rápirítani. Annak ellenére, hogy a mandula rászórásakor még lötyögött a közepe, a teteje már meghúzott és a mandula nem ragadt rá.

Záró tanulságként megállapítható: túl finom ahhoz, hogy 12 embernek elég lenne, eleve kettőt kellett volna csinálni.

 

%d blogger ezt szereti: