Nyárson sült kenyér, cserkészkenyér

Kategória: Kenyér, Más tüzes fogások, Technikák - trükkök

Gyerekekkel érdekes kaland kenyeret sütni nyárson. Amolyan túlélőgyakorlatnak is felfogható arra az esetre, ha nincs konyha a közelben.

80 dkg liszt (kicsivel kevesebb, mint egy zacskónyi)
2 zacsi sütőpor, esetleg szódabikarbóna vagy 3 kanál keményfa hamu a tábortűzből (hamuzsír)

víz

Szárazon összekeverik a lisztet a sóval és a sütőporral. Ez megtehető egy asztallapon, lapos kövön, nagyobb kéregdarabon, vagy egy földre terített abroszon.
Egy maréknyit félretesznek, a többit kupaccá formázzák és mélyedést nyomnak a tetejébe. Ebbe a mélyedésbe apránként vizet töltenek és azt gondosan összekeverik a liszttel. A tészta annál jobb lesz, minél többet és erőteljesebben gyúrják. Annyi vizet kell hozzáadni, hogy átgyúráskor már ne törjön, morzsálódjon el a tészta. A félretett liszttel lehet a gyúrásra használt felületet és a kezeket beszórni, hogy ne ragadjanak. A cipónál egyszerűbb lepénykenyeret sütni, vagy nyársra csavarni. utóbbihoz a tésztát 2-3 cm vastag rúddá kell sodorni, és spirál alakban egy friss, ujjnyi vastag, keményfa (nem fenyőféle) nyársra ragasztani. Az egyes menetek között maradjon 3 cm hely, hogy a megdagadó tésztának legyen helye, ne nőjön össze.A tésztát erős parázs fölött 15 cm-rel kell forgatni addig, amíg megdagad és vilgosbarna kérge lesz. Ez kb. 10 percig tart. Egy meghántolt, vékony ágdarabkát bele lehet szúrni. Ha a kihúzott ágra nem ragadt rá a tészta, a kenyér elkészült. Ha belül még ragacsos, tovább kell sütni.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos