Ortodox húsvéti kalács

Kategória: Sütemények, Tészták

Tulajdonképp ezt a receptet hetekkel ezután is leírhattam volna, hiszen az ortodox Húsvét – az eltérő naptár miatt – jóval későbbre esik. Azért mi nyugodtan süssük meg a most közelgő ünnepre.

Más, nehezebb tészta a megszokott kalácsoknál, hiszen hiába élesztős, annyi vaj és tojás van benne, hogy attól súlya lesz. Eredetileg nem így kéne kinézzen, létezik hozzá speciális forma. Ha abban sütjük, a kész kalács kicsit az ortodox templomok kupolájára emlékeztet. Ilyen híján megpróbálhatjuk virágcserépben, vagy kiürül, magas konzervdobozokban sütni.

1,5 kocka élesztő
1 kanál cukor
2,5 dl langyos tej
60 dkg liszt
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
3 tojás
2 tojás sárgája
5 dkg mandula
10 dkg mazsola
15 dkg vegyes kandírozott gyümölcs
késhegynyi só

Az élesztőt keverjük el a kanálnyi cukorral, és annyi vízzel, hogy pasztává legyen. Adjuk hozzá a tejet és a liszt felét, és dagasszuk sima tésztává. Letakarva, langyos helyen hagyjuk kelni fél órát, hogy duplájára menjen fel.

Adjuk hozzá a megolvasztott vajat, tojásokat és sárgákat, cukrot, mazsolát, összevágott kandírozott gyümölcsöt, aprított mandulát só, kardamomot és a maradék lisztet. Alaposan dagasszuk meg, hogy elváljon a tál falától és a kezünktől. letakarva újabb fél órát kelesszük.

Kenjünk ki egy formát és tegyük bele a tésztát. Jókora formát válasszunk, mert a tészta alaposan megkel. Több réteg alufóliából hajtott csíkkal körbetekerhetjük a formát, hogy magasabb legyen a széle. Amikor a lefedett tészta megkelt, tegyük 175 fokra felfűtött sütőbe, ahol 60 – 70 perc alatt sül meg. A kihűlt kalács tetejére öntsünk fehér cukormázat, és szórjunk rá színes cukrot.

 

%d bloggers like this: