Ortodox húsvéti kalács

Kategória: Sütemények, Tészták

Tulajdonképp ezt a receptet hetekkel ezután is leírhattam volna, hiszen az ortodox Húsvét – az eltérő naptár miatt – jóval későbbre esik. Azért mi nyugodtan süssük meg a most közelgő ünnepre.

Más, nehezebb tészta a megszokott kalácsoknál, hiszen hiába élesztős, annyi vaj és tojás van benne, hogy attól súlya lesz. Eredetileg nem így kéne kinézzen, létezik hozzá speciális forma. Ha abban sütjük, a kész kalács kicsit az ortodox templomok kupolájára emlékeztet. Ilyen híján megpróbálhatjuk virágcserépben, vagy kiürül, magas konzervdobozokban sütni.

1,5 kocka élesztő
1 kanál cukor
2,5 dl langyos tej
60 dkg liszt
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
3 tojás
2 tojás sárgája
5 dkg mandula
10 dkg mazsola
15 dkg vegyes kandírozott gyümölcs
késhegynyi só

Az élesztőt keverjük el a kanálnyi cukorral, és annyi vízzel, hogy pasztává legyen. Adjuk hozzá a tejet és a liszt felét, és dagasszuk sima tésztává. Letakarva, langyos helyen hagyjuk kelni fél órát, hogy duplájára menjen fel.

Adjuk hozzá a megolvasztott vajat, tojásokat és sárgákat, cukrot, mazsolát, összevágott kandírozott gyümölcsöt, aprított mandulát só, kardamomot és a maradék lisztet. Alaposan dagasszuk meg, hogy elváljon a tál falától és a kezünktől. letakarva újabb fél órát kelesszük.

Kenjünk ki egy formát és tegyük bele a tésztát. Jókora formát válasszunk, mert a tészta alaposan megkel. Több réteg alufóliából hajtott csíkkal körbetekerhetjük a formát, hogy magasabb legyen a széle. Amikor a lefedett tészta megkelt, tegyük 175 fokra felfűtött sütőbe, ahol 60 – 70 perc alatt sül meg. A kihűlt kalács tetejére öntsünk fehér cukormázat, és szórjunk rá színes cukrot.

 


2 hozzászólás a recepthez: “Ortodox húsvéti kalács”


 1. BeckZsu says:

  A kalács fantasztikusan szép és biztos finom is!
  Igazán nem szeretnék kötözködni, de én úgy tudom, hogy idén kivételesen egyszerre van az ortodox és a katolikus húsvét.

 2. sedith says:

  Látom, Zsu, már megjegyezte azt, amit én is szeretnék.
  Annyit fűznék hozzá, hogy nem kivételesen, hanem törvényszerűen esik egybe. Általában úgy van, hogy 5 éven át egy héttel utánunk ünneplik a húsvétot az ortodoxok és a görögkatolikusok, majd a 6. évben egybeesik az ünnep, a hetedikben pedig valóban, 3 hét különbséggel van. Utána kezdődik elölről az egész, egy hét tolódással.
  A kalács nagyon jól néz ki, és érdekesen indul a tésztája. Még sosem olvastam ilyen kalácsreceptet, pedig sok román lapot szoktam böngészni! Persze, nemcsak a románok ortodoxok!:DÍrjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos