Paprikás krumpli – más módszerrel

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Egytálételek

Sikerült az amúgy hamar elkészülő paprikás krumplit hat órán át főznöm, és nagyon finom lett.

Mostoha sorsú ételünk a krumpli paprikás, hiszen sokáig a szegénységgel volt rokonértelmű és ezáltal lesajnált receptnek számított a középosztályi konyhákon. Később olcsósága miatt előszeretettel tálaltak ilyen néven mindenféle borzalmat iskolai, üzemi és más közétkezdékben, ami szintén kevéssé erősítette a presztízsét.

Egyszerű étel, de épp ebben rejlik a nagysága, az alapanyagok – elsősorban a kolbász és a paprika – eldöntik, mivé is válik mire megfő. A csupa szemétből bélbe töltött, eufemisztikusan lecsókolbásznak csúfolt valamiből, és a fakó téglaporból biztos nem kerekedik ki emlékezetes fogás, hacsak nem számítjuk ide a rossz élményeinket is. Egy tisztességes füstöltkolbászból, jóféle paprikával és hibátlan krumpliból, ami hajlamos az enyhe szétfövésre olyat főzhetünk, amit ismétlendőként fogunk megjegyezni.

krumpli
szárazkolbász
paprika

fokhagyma
kömény

A meghámozott krumplit vágjuk kockákra, gerezdekre, vastag karikákra, ízlés szerint. A kolbászt hámozzuk meg és szeleteljük fel. A fazékban olvasszunk meg egy kanálnyi zsírt és pirítsuk meg kicsit a kolbászkarikákat, ezzel bármilyen kolbászt még jobb ízűvé varázsolhatunk. A megsült kolbászt szedjük tányérra és dugjuk el magunk elől, különben nem marad a krumpliba. A krumplit forgassuk át a zsíron és saját gőzében pároljuk néhány percig, amíg a szélei üvegesedni kezdenek. Szórjuk meg a paprikával keverjük el, hogy a zsírban oldódhasson, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi szűken ellepi. Ha lisztesebb, szétfövősebb a krumplink, akkor ennyi vízzel sűrű szaftja lesz. Aki hosszabb lével szereti, az több vizet öntsön rá, de lehet a vége felé is pótolni, ha nem tudjuk felbecsülni a krumpli viselkedését. Sózzuk meg, a krumpli elég sok sót felszív és ízlés szerint szórjunk rá kevés köményt. Fedjük le és közepes lángon főzzük 20 – 25 percig. Negyed óra elteltével nézzük meg, és ha kezd puhulni, tegyük vissza bele a kolbászkarikákat. Nem rontjuk el, ha egy darabka szalonnabőrt is főzünk mellette. Nem fog ehetőre puhulni, de finom füstös ízt ad hozzá. Aki szereti a tányéron tegyen rá egy kanál tejfölt.

Eddig így csináltam a paprikás krumplit, ma azonban változtattam a módszeren. Ismét elővettem a lassúfőzőt és beleszórtam a kockázott krumplit. A megpirult kolbászkarikákra szórtam a paprikát, belenyomtam a fokhagymát és ezt a simára kevert, piros valamit, rákapartam a krumplira. Felöntöttem, szórtam bele sót és köményt, majd ott hagytam 6 órán át. Mire a többi éhes száj is hazaért a munkából, készen várt a vacsora, én meg rá se kellett nézzek, nyugodtan mehettem a dolgomra.

 


2 hozzászólás a recepthez: “Paprikás krumpli – más módszerrel”


 1. ChefViki says:

  Egy ízben római tálban főztem, hasonló módszerrel 🙂 Állati jó lett!

  Né’ meg: http://thechefviki.blogspot.com/2009/11/paprikas-krumpli-romai-talban.html

  🙂

 2. Aliz/azila says:

  Ez merénylet volt, így ebédidőhöz közeledvén, olyan jól néz ki.:)Írjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos