Paradicsomban sült tojás
Hozzávalók 2 adagra
2 nagy paradicsom
4 tojás
1 doboz darabolt paradicsom
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
olaj
só
bors
bazsalikom
oregano
babér
kakukkfű
ízlés szerint chili
A megmosott paradicsom héját, az alján, kereszt alakban bevágjuk. Vizet forralunk és beledobjuk a paradicsomot. Fél perc múlva a forró vizet leöntjük és hideg vízzel töltjük fel. Lehúzzuk a héját és nagyobb körben kivágjuk a csumáját. Óvatosan kikaparjuk a magjait és a közepét.
A hagymát finomra vágjuk, kevés olajon világosra pirítjuk. Belenyomjuk a fokhagymát, felöntjük a darabolt paradicsommal és hozzáadjuk a paradicsomok magjai nélkül kockákra vágott közepét. Alaposan megfűszerezzük, majd fedő alatt, kis lángon addig főzzük, amíg a hagyma megpuhult.
Tűzálló tálkába teszünk a mártásból, beleültetjük a kikapart paradicsomokat. A tojásokat egyesével pohárkába ütjük, megsózzuk, majd óvatosan mindegyik paradicsomba teszünk kettőt. 160 fokos sütőben addig sütjük, amíg a tojás megszilárdul. Friss fehér kenyérrel vagy főtt krumplival tálaljuk.
Tipp: a hozzávalók között megadott olaszos ízek helyett fűszerezhetjük arab fűszerkeverékkel (római kömény, fahéj, bors, chili, …) is.