Paradicsom(i) lelőhelyek

Kategória: Egyebek

Minap említettem az álmom, miszerint minden piacon szeretnék változatos fajtájú, igazi, finom paradicsomot vehetni. Vannak már jelek, amik a változás kezdetére utalnak, a minden piactól még azért nagyon távol vagyunk.

Szombaton korán ébredtünk, és aki korán kel, nem csak álmos marad, de elmenve a piacra kincset is találhat. Felfedező útra indultunk, távoli piac felfedezésére.

Ha nagyon sietős, a helybéli piacra megyünk, de a budafoki piac nem csak kicsi, de nagyon egy kézben is van, semmi más sincs, mint amit a nagybanin árulnak. Ehhez még igen drága is.

Szombatonként ott a kelenföldi piac, a „bikás játszótér” mellett. Ott már legalább találkozni termelőkkel vagy kofákkal is, nem csak kereskedőkkel.

Most azonban elmentünk felfedezni a leginkább várossal körbeépített piacot, a létét az emberek összefogásának köszönhető Hunyadi térit. Az ott levő csarnok az összedőlés határán van, aligha halogatható a teljes felújítása. A hentesek sem voltak igazán bizalomgerjesztőek, nem is ott vettünk húst.

Igazán a csarnok előtt, a tér szélén húzódó őstermelői piac a felfedezni való. Kisebb a kelenföldinél viszont arányaiban több a tényleges termelői áru.

Az egyik árusnál vagy hatféle paprika volt kitéve, még padlizsánlilát is láttam. A másik árus, a paradicsomaival jobban érdekelt. Kipróbálásra, kóstolásra kértem mindegyikből egy-egy marékkal. Négy fajta volt a zacskóban. A hegyes talán ugyanolyan, mint az ismerősöktől kapottak egyike. Az apró hosszúkásak határozottan savanykás, üdítő falatok. A hátul meghúzódó, kissé lilás példányok nagyon aromás, igazi paradicsom-ízűek.

Az leginkább különleges, nem csak a színe miatt az a két sötét, zöldes árnyalatú példány. A színe alapján a Kumato fajtára hasonlít, lehet, hogy az is. Nagyon aromás, kimondottan édes fajta. Szerintem ideális gyomorsav problémásoknak és persze az édesszájúaknak. 🙂

A másik érdekes paradicsomokat kínáló „lelőhely” a Nagycsarnokban van. A gazdag utca páros oldalán, középtájt. Onnan származtak a nemrég előételként kínált körte alakúak is.
Azért nem csak rejtvényként árulom el, merre található. Ha a Fővám tér felől a Duna felőli utcán megyünk be, a bal oldalon, középtájt az egyik sarkon találjuk. Feltűnően kevesebb áru van, mint az átlag standokon, az viszont egész más, mint azokon.

 


1 hozzászólás a recepthez: “Paradicsom(i) lelőhelyek”


  1. topy says:

    olyan sötétet én is vettem szombaton Újpesten, a sok vízízű fürtös paradicsom után szinte szokatlan, hogy paradicsom óze van 🙂
    a bácsika Obama paradicsomnak árulta, mert hogy fekete 😀Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos