- Jó kaja - https://jokaja.hu -

Piacjárás Veszprémben

A pénteki piacnapon érdemes felszaladni Veszprémbe, a hétvégi bevásárlást elintézni. A Balaton-parti áraknál lényegesen barátságosabb szinten lehet szép, friss árut venni. A piac mellett ilyenkor ott vannak a ruhások is, ha elfelejtettük megvenni esedékes szalmakalapunkat, azt is megtehetjük.

Körbe, a csarnok szélén hentesek, pékek, virágosok, de a tejest a parkolóban kell keresni. Van vagy hat hentes és baromfis, de halast is találni. Érdemes megfigyelni, hol állnak sorba a helyiek, akik már ismerik az árusokat.

A csarnok közepe az őstermelőké, ahol a sok zöldség, gyümölcs mellett akár palackozott mustot is vehetünk, egy környékbeli gazdától. Külön felhívom a figyelmet a kép balszélén látható csokor kaporra. Igen, az a sárga vödör az. Szerintem még az utcán is érezhető volt az illata.

Ez pedig a sonkaevők mennyországa. A kedves Hölgy olyan házi füstölt sonkákat, tarjákat árul, hogy az többet ér sok kommersz serranonál. Kellő ideig sózták, füstölték, elég kemény ahhoz, hogy hajszál vékonyan szeletelhessük. Ezt bizony vétek lenne megfőzni, így kell enni, ahogy van.

Ha pedig beszereztük a főznivalót, hazafelé még találkozhatunk a bakonyi karszt jellegzetes dombjaival is. Jól látható, hogy alig pár arasznyi talaj van a sziklák fölött,amiben komolyabb fák meg se tudnak kapaszkodni. A meredélyekről pedig még azt is elhordta a víz és a szél, ott a felszínre futnak a fehér sziklák.