Poncichter pogácsa

Kategória: Sós sütemények

A poncichter névből már sejthető, hogy a recept eredete kapcsán Sopronba látogatunk. Az ott élt németajkú lakosságot hívták poncichtereknek. Ezt a nevet onnan kapták, hogy szorgos földművesként kihasználták a sorok közeit is arra, hogy babot termeljenek, ami segített átvészelni a telet. A babtermesztő, Bohnenzüchter szó torzult poncichterré.

A babot nagyon sokoldalúan használták, rengeteg babos receptjük volt, ez a pogácsa is ilyen. Az év végi időszak édesség túltengése után még nem vitt rá a lélek, hogy édes sütemény receptekkel terheljem fogyást fogadott látogatóimat, még csak sós süteményre vetemedek.

A receptben szereplő adag hatalmas, két kilónyi pogácsa lesz belőle. Ha nem várunk nagyobb társaságot, nyugodtan felezzük, harmadoljuk.

1 kg finomliszt
40 dkg főtt tarkabab
40 dkg zsír
5 dkg élesztő
2 dl tejfől
2 db tojás
2 dkg só
5 g őrölt bors

A babot főzzük meg, majd hagyjuk kihűlni. Érdemes olyankor csinálni, amikor pl. bablevest ennénk, így egy főzéssel két ételhez lesz meg az alapanyagunk. Húsdarálón daráljuk le a babot és tegyük tálba. Adjuk hozzá az élesztőt, tojást, tejfölt, sót, borsot és keverjük simára, hagyjuk állni 15 percig, hogy kicsit kovászolódjon. Keverjük el a lágy zsírral, majd gyúrjuk bele a lisztet. Ismét kelesszük 15 – 20 percig. Nyújtsuk ki 2 cm vastagra és szaggassunk pogácsákat belőle. Kenjük meg a tetejét tojással és szórjunk rá valamilyen magot díszítésül. Eredetileg egy szem főtt babot kéne ráragasztani a tojással, de nagyon könnyen megég és csúnyává, meg keserűvé válik.

 


1 hozzászólás a recepthez: “Poncichter pogácsa”


  1. szabóné gyöngyi says:

    Ez is tuti !Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: