Pottyantós savanyú

Kategória: Befőzés, Technikák - trükkök

Tombol a zöldségszezon, ilyenkor nem árt előre gondolkodva, télire is menteni belőle. Ennek a savanyúságnak az a nagy előnye, hogy egész nyáron, ahogy az egyes belevalók szezonja van, rakhatjuk bele anélkül, hogy újra kéne kezdeni a befőzést. Télen meg ki-ki válogathat belőle, ízlése és a feltálalt étel szerint.

Kell hozzá egy jókora, zárható edény. Érdemes megnézéni a piacon, hogy a savanyúságosok miket is használnak. Egy 30-40 literes műanyag hordó 1-2 ezer forintért beszerezhető, és örök darab. Szobafestő barátunk a falfestékes vödröket (20 liter) szokta gyönyörűen kimosni, mielőtt beleköt a festék. Utána kibéleli egy erősebb szemetes zsacskóval, és biztos, hogy semmi festékmaradvánnyal sem érintkezik az étele.

Az alaplé receptje egy adag, aminek a többszöröse kellhet, az edényünk méretétől függően. Annyit csináljunk, hogy a jó harmadáig legyen amíg még üres.

2 l víz
2 dl 20 %-os ecet
25 dkg cukor
2 tk só
2 mk borkénpor
babérlevél
koriander
mustármag
borókabogyó
szegfűszeg
szegfűbors
fehér és fekete bors
nátrium-benzoát

kaporlevél
kevés tárkony
citromsav
aszkorbinsav (kristályos C-vitamin)
borkősav
torma

Az első rész hozzávalóit felforralom, ezzel a magok felszínén levő baktériumokat és gonbákat elölöm, hogy ne akarják tönkretenni az egészet. Amikor lezárom, akkor adom hozzá a zöld fűszereket, mert azoknak elmenne az aromája, ha sokat forralnám. Amikor már csak kézmeleg, hozzáadom a tormát és a kristályos savakat, amik antioxidánsként segítnek a tartósításban. Ezt a levet beleöntöm az edénybe, és kezdődhet a savanyítás

Az egyes savanyítani valókat, ahogy a szezonjuk jön, alaposan megmosva beletesszük a lébe. Legalább két hétig hagyjuk állni, mielőtt megkóstolnánk.

Kerülhet bele rózsáira bontott karfiol, sárgarépa, kicsi cukkíni, apró patiszon, apró zöld dinnye, uborka, paprika, apró hagyma (egészben és mértékkel, mert ha sok van benne akkor megbuggyanhat a savanyúnk), gerezdekre vágott káposzta, zöld paradicsom, kemény húsú szilva, de volt már benne apró körte  és az inkább díszfának ültetett aranyalma is.

Az uborka is érdekes jószág. Ha sok van belőle, képes a kifolyó, kocsonyás része megzavarosítani a levünket. Vecsésen ez ellen azt a trükköt használják, hogy mielőtt a savanyú lébe tennék a jól megmosott ubikat, nyakon öntik forró, timsós vízzel.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos