Rakott padlizsán húsgombóccal
2-3 kisebb padlizsán
60 dkg érett paradicsom
2 kisebb hagyma
olaj
só
bors
bazsalikom
oregano
babérlevél
húsgombócok
A paradicsomot pár pillanatra forró vízbe mártva, majd lehűtve meghámozzuk és kockára vágjuk. A hagymát finomra vágjuk és az olajon sárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, fűszerezzük és kb. 10 percig főzzük, hogy a paradicsom darabkái mártássá essenek szét.
A padlizsánt meghámozzuk és kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk. Ecsettel vagy olajszóróval mindkét oldalukat vékonyan megolajozzuk. Száraz serpenyőben, egyszer megfordítva világos barnára sütjük.
Tűzálló edénybe rétegezzük a padlizsánt a paradicsommártással, közé tesszük a húsgombócokat és forró sütőben addig sütjük, amíg a mártás alaposan rotyog. Aki akarja a végén szórhat rá reszelt sajtot, amit a sütőbe visszatéve ráolvaszthat.
Tipp: a húsgombócok készítése a Kaprimártásos húsgombócok receptjénél olvasható.