Ritka szőlő – VKF XXVIII.

Kategória: Egyebek

A VKF szőlős menüjét mi mással zárhatnánk, mint gyümölccsel, ami persze csakis szőlő lehet. Mégpedig egy ritka, különleges fajta. Múltkoriban leltem rá a piacon, és olyan különös volt, hogy ki kellett próbálni.

szuvenir-szolo

A hamvas sötétkék szemek egészen hosszúak, hegyesedőek. Másfél – két centi a hosszuk, de nincs egy az átmérőjük. A laza fürtök szára már kezdett elszáradni, vagyis teljesen éretten szedték. Nem csak a megjelenése különleges, de az íze is. Aki csak egyszerűen édes ízre vágyik, az mást vegyen. Ez is édes, de az íz lecsengése fanyar, kissé csersavas. Összetett, izgalmas íz. Egyetlen baja van, kicsit nagyok a magjai, amik fokozzák a fanyarságát, ha rájuk harapunk.

A különlegességre láthatóan büszke kereskedő szerint Szuvenír a fajta neve. Azt mesélte, hogy valahol Zalában él egy bácsi, aki régi, ritka, fajták gyűjtésével, termesztésével, visszakeresztezésével foglalkozik. Ez is régi fajtánk, ami a filoxéra-vész után jóformán eltűnt. Biztos nem lesz belőle tömegáru, de jó, ha van aki őrzi a különlegességeket.

 

%d bloggers like this: