Ritka szőlő – VKF XXVIII.
A VKF szőlős menüjét mi mással zárhatnánk, mint gyümölccsel, ami persze csakis szőlő lehet. Mégpedig egy ritka, különleges fajta. Múltkoriban leltem rá a piacon, és olyan különös volt, hogy ki kellett próbálni.
A hamvas sötétkék szemek egészen hosszúak, hegyesedőek. Másfél – két centi a hosszuk, de nincs egy az átmérőjük. A laza fürtök szára már kezdett elszáradni, vagyis teljesen éretten szedték. Nem csak a megjelenése különleges, de az íze is. Aki csak egyszerűen édes ízre vágyik, az mást vegyen. Ez is édes, de az íz lecsengése fanyar, kissé csersavas. Összetett, izgalmas íz. Egyetlen baja van, kicsit nagyok a magjai, amik fokozzák a fanyarságát, ha rájuk harapunk.
A különlegességre láthatóan büszke kereskedő szerint Szuvenír a fajta neve. Azt mesélte, hogy valahol Zalában él egy bácsi, aki régi, ritka, fajták gyűjtésével, termesztésével, visszakeresztezésével foglalkozik. Ez is régi fajtánk, ami a filoxéra-vész után jóformán eltűnt. Biztos nem lesz belőle tömegáru, de jó, ha van aki őrzi a különlegességeket.
Ez egy nagyon finom fajta, egy-két éve látom a piacon, legtöbbször kis mennyiségben. Kár lenne, ha úra eltűnne.
Tényleg akkora szemek, mintha szilva volna!
Szuper az egész menüsor, teljesen komplett-gratulálok és köszönöm a részvételt!!
Végül is létezhet ilyen apró szilva, bár elég macerás lenne kimagozni 🙂
Örülök, hogy tetszett.
Sziasztok, én is most vettem a piacon és az ízén kívül a fajta neve is magával ragadott: kecske-csecse :)!
sziasztok! én ma vettem ilyet a Lehel téri piacon és a neve állítólag Oportó 😀 és télleg elég fini 😀
ömm … utánanéztem: ez biza kék kecskecsöcsű:) “mostanában” megint divat lett termeszteni 🙂 Hála Istennek !!!
hihihi és a tudományos neve: kék oportó 🙂 naon frankó … minden összeállt 🙂