Romantikus vacsora Valentin napra is

Kategória: Egyebek, Előételek, Levesek

Furcsa egy nap ez a Valentinné átkeresztelt Bálint nap. Ellentmondó „eredetmondái” vannak, amik között még a Valentinok számában sincs közös nevező.

Nagyon komoly kereskedelmi és szolgáltatási érdekek mozgatják a népszerűsítését, azt sugallva, hogy aki most nem vesz piros/rózsaszín szívecskéket, macikákat és egyéb tételeket a giccsáradatból, az tán nem is szereti a párját. Közben nem egyszer mindkét fél csendes utálkozással tekint ezekre, a kötelező tételekre. Arról nem is beszélve, hogy aktualitása elmúlván hamar porfogóvá válnak és még elsüllyeszteni is kínos lehet.

Mindezeknél sokkal fontosabb, hogy egész életünkkel, minden nap kimutassuk, éreztessük a Másik iránti szeretetünket, megbecsülésünket.

Ezen a napon sokkal inkább jelezzük ezt egy ide passzoló menüvel, ünnepélyes terítékkel, mint fölösleges pénzköltéssel. Ami a kezünk munkájának eredménye, az úgy is jóval értékesebb a kacatoknál.

Egy ilyen menühöz következik néhány ajánlat a hátralevő két napban, amiket még bőven el tudunk készíteni. Igyekszem olyan fogásokat ajánlani, amik hamar elkészülnek, vagy jól előkészíthetők, előre megfőzhetők.

Kezdődjön tehát előétellel, levessel, ki mit szeret igazán. Ehhez használjunk pisztáciát, ami az arab világban afrodiziákum hírében áll. Készíthetünk levest belőle (receptje lejjebb) vagy egyszerűen elrágcsálhatjuk, egy pohár pezsgő kíséretében. Mindkettő alkalmas arra, hogy alapot teremtsen a folytatáshoz.

Lehet, furcsának hangzik, de a fokhagymát is hasonló tulajdonságokkal ruházták fel, így ha egyik fél sem kerüli, nyugodtan a főétel meghatározó elemévé emelhetjük. Ha más úton járnánk, a halakat is hírbe hozták már.

A desszertek terén pedig nincs határa a lehetőségeknek. Az alma, mint a legelső csábítás eszköze ide illik, de nem maradhat el a csokoládé sem. Egy ilyen estét nyugodtan zárhatunk egy igazán jó kávéval, úgysem baj, ha nem alszunk el hamarost.

Pisztácialeves

20 dkg hántolt, zöld pisztácia (nem a sós, pirított)
1 pici fej hagyma (lehetőleg a fehér héjú, enyhébb ízű)
7 dl húsleves vagy zöldség alaplé
2 dl pezsgő
2 dl tejszín
só, fehérbors, olíva olaj

A pisztáciát tegyük szűrőbe és áztassuk a forró levesbe. Kb. 10 perc után kissé megszívta magát és puhulni kezdett. Ekkor tegyük turmixgépbe és kevés leves hozzáadásával pépesítsük simára.

A hagymát vágjuk egész finomra, lehetőleg reszeljük le. Az olíva olajon pároljuk meg, de csak egész halvány sárgára, ne pirítsuk meg. Öntsük fel a levessel, adjuk hozzá az elturmixolt pisztáciát és a pezsgőt. kb. 10 percig csendesen gyöngyöztessük, majd öntsük bele a tejszínt is. A tejszínig akár előző nap is megfőzhetjük, tálalás előtt felforrósítva beletöltjük a tejszínt és kész is. Ha nem sikerült elég simára turmixolni, akkor inkább szűrjük át a levest. Ez a zöldes színű leves jól mutat fehér csészébe tálalva. Néhány szép zöld pisztácia magot késsel durvára vágva, szórjuk díszítésül a tetejére.

 


-->

Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos