Sólet, Samuka autentikus tolmácsolásában

Kategória: Egytálételek, Marhahúsok

1 kilónyi közönséges fehér babot jól megtisztítva a szeméttől és alaposan átmosva beáztatok előző estétől. Ugyanebbe az áztatóvízbe beleteszek 20 dekányi árpagyöngyöt (zsidósan gersli a neve, angolul barley). Kell hozzá még: nagyobb marhahús darabok (a pörköltnél nagyobb kockák) minél szaftosabb részből (lábszár, szegy) akármilyen füstölt húsféle, akár szalonnabőrke is, de lehet oldalas, marhaszegy, libamell… csak kiadja a füstölt ízt… néhány szem kisebb krumpli, pár keménytojás, hagyma, fokhagyma, paprika, zsiradék (libazsír az igazi).

Indítom, mint a pörköltet: zsír, hagyma, paprika, zúzott fokhagyma, marhahús. Rázúdítom a leszűrt babot-árpát, azzal is összekeverem, majd felöntöm vízzel, hogy ellepje és vagy 2 ujjnyira meghaladja a babot. Persze, sózni is kell, egy kávéskanálnyi só, ehhez még lehet hozzáadni a felforrás után… A füstölt húsokat most fakanállal belenyomkodjuk, a tetejére meg elhelyezünk néhány szem kisebb, hámozott és egészben hagyott krumplit és előre megfőzött keménytojást, héjastul! Kicsit belenyomkodjuk ezeket is. A sólet lényege az, hogy minél hosszabb ideig legyen a SÜTŐBEN! Az abszolút minimum 4 óra. Eredetileg szombati étel a zsidóknál, amikor is nem szabad főzni, tüzet gyújtani. Pénteken este beteszik a sóletet a sütőbe és szombaton délben csak ki kell venni… Ebből következik, hogy NAGYON JÓL LE KELL ZÁRNI a fazekat, hogy a víz ne párologjon el. Én több réteg zsírpapirt (pergamen, wax-) teszek a fazék és a fedő közé, majd a fedőt spárgával szorosan lekötöm a fazék füléhez, de még így is ajánlatos kétszer, de legalább egyszer, 1-2 órával a tálalás előtt szétbontani az egészet és ha kell felönteni FORRÁSBAN LEVŐ vízzel. A jól sikerült sólet teteje ropogósra sült, de közvetlenül a kéreg alatt már tocsogós. Tálaláshoz én kiszedem a krumplikat és tojásokat egy tányérra és kiborítom az egészet egy mély tepsibe, onnan lehet szedni. A krumplin, tojáson lehet osztozni.

Lehet, hogy nem egészen világos, amit írtam sólet ügyben…
Szóval: a tűzhelyen felforraljuk, hagyjuk csendesen  forrni vagy 20 percig, akkor meg lehet kóstolni és kiigazítani sóval, esetleg borssal, paprikával. MOST lezárjuk szorosan és betesszük a már meleg, de nem forró sütőbe (120 °C) és ott hagyjuk ameddig lehet… A sütőben, ha lehet, ne közvetlenül az alján álljon (ha az van fűtve) hanem valami rács félén, hogy az alja ne süljon oda.

Egy időbeosztás annak, aki neki akar látni: reggel 7-kor kezdtem, 8-kor már a sütőben volt. Egy óraig 180 fokon, utána 120-on. 12-kor kibontottam, es feltöltöttem lobogón forró vízzel (kis sóval), újra lezártam, pergamen, fedő, spárga… 1-kor kivettem és tálaltam.

 


1 hozzászólás a recepthez: “Sólet, Samuka autentikus tolmácsolásában”


 1. Szabó Imre says:

  1.) A sóletet sütik
  2.) Amit nem sütnek, az nem sólet
  3.) Vallási okokból _pénteken_ mindent hozzávalót _egyszerre_ bekészítenek a sóletfőző edénybe, beteszik a kemencébe, pénekről szombatra virradólag háborítatlanul sül, és a kemencével együtt hűlik ki.
  4.) Amelyik babételhez elkészítése közben hozzá kell nyúlni – mint az idézett receptben – az sem sólet…Írjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos