Sólet társasági adagban

Kategória: Egytálételek, Marhahúsok

solet1Habár a sólet főzését egy Montrealba szakadt zsidó barátunktól tanultuk, ez nem egy autentikus recept. Főleg nem tekinthető kósernek, sokkal inkább egy, a zsidó konyháról elszabadult, ma már a magyar konyhát gazdagító receptnek.

Van egy szép cserép edényünk, ami ideális sólet főzésére is. Akkora, hogy épp csak befér a sütőbe, nem csoda, ha leginkább társaságra főzve kerül elő. Ilyen társasági alkalomra vittem ebben sült sóletet.

Másfél kiló aprószemű fehér babot és negyed kiló gerslit reggel beáztattam. Estefelé kockákra vágtam egy kiló marhalábszárat, amit pörkölt módjára elkezdtem pirított hagymán kifehéríteni. Rátöltöttem a leszűrt babot és gerslit. Belekevertem egy kiló kockákra vágott füstölt tarját, egy pár karikázott szárazkolbászt. Az egészet betöltöttem a cserépbe, megsóztam, megszórtam piros paprikával és nyomtam rá néhány gerezd fokhagymát.  Annyi vízzel öntöttem fel, hogy jó ujjnyira ellepje. A tetejére raktam néhány hámozott krumplit, egészben hagyva. Ezzel a munka kész is, már csak meg kell sütni, amihez bőven kell idő.

A hosszú sütési idő alatt nem szabad kiszáradnia, amihez nagyon jól le kell zárni az edényt. Nekem az vált be, hogy rátéve a cserép fedőt, gondosan körültekerem néhány réteg folpackkal. Az a melegben gyönyörűen rázsugorodik, szinte légmentesen lezárja. 100 fokos sütőbe tettem, és ott hagytam reggelig. Aki melegített már fóliástul ételt a mikróban, tapasztalhatta, hogy a folpack a rotyogó víz 100 fokos hőmérsékletét remekül bírja, ezért tehetjük be a sütőbe is ilyen hőfokon.

Reggel csak a biztonság kedvéért kibontottam, hogy ha netán nagyon felitta volna a vizet, pótolhassam egy kevés forróval. Utána ismét fóliázás és indulásig vissza a sütőbe. Az autóban ki akart lötyögni, de csak a cserép pereméig jutott a levéből, a fóliázás miatt nem koszolt össze semmit se. A hosszú idő alatt fantasztikusan összeérnek az ízei, a leve besűrűsödik, de tocsogós marad,  nem szabad szárazzá válnia. Külön érdekesség a benne főtt krumpli, ami magába szívja az ízeket. Szoktak beledugni gondosan megmosott héjú, előfőzött tojást is, amúgy héjastul, én ezt kihagytam.

 


2 hozzászólás a recepthez: “Sólet társasági adagban”


  1. Wise Lady says:

    Na ez finom étel. Én egy kicsit másképp szoktam, már régóta készülök felrakni. A fóliázás ötlet nagyon jó, alkalmazni fogom.

  2. Andi says:

    Én is szeretnék ilyent enni…


-->

Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos