Sonka főzése Húsvétra

Kategória: Hideg ételek, Technikák - trükkök

A főtt sonka ugyanúgy elmaradhatatlan kelléke a húsvéti asztalnak, mint a piros tojás. Ahhoz, hogy igazán finom sonkával kínálhassuk családunkat, néhány apróságra oda kell figyelni. Ezt a módszert hentes barátomtól tanultam, azóta másképp nem is főzöm. Egész sonkát csak nagy család számára főzünk, de a módszer ugyanúgy használható darabolt sonkához, füstölt tarjához is.

1 lehetőleg hagyományosan füstölt sonka

1 fej hagyma

1 fej fokhagyma

szemesbors, babérlevél, szegfűbors, borókabogyó, (só)

A hagyományosan füstölt, szikkadt sonkát éjszakára beáztatjuk. Ha nagyon sós, teszünk egy kanál sót az áztatóvizébe, mert csak így tud rendesen kioldódni belőle a fölösleg. Ilyenkor persze tiszta vízben tesszük fel főni. A gyorspácolt, vákuumfóliás sonkát legfeljebb 1-2 órára kell beáztatni.

Az áztatóvízben feltesszük a tűzhelyre, kis lángra. Nem kell hamarabb felforrjon 2-3 óránál! Teszünk mellé egy fej hagymát, egy fej fokhagymát, szórunk bele feketeborsot, néhány szem szegfűborsot és borókabogyót és dobunk a lébe 2-3 babérlevelet. Lefedve hagyjuk felforrni.

Miután felforrt, egészen kicsire húzzuk alatta a lángot, hogy épp csak gyöngyözve forrjon tovább. Egy 5-6 kilós egész sonkát egy, legfeljebb másfél órán át főzünk. A kisebb daraboknak rövidebb idő is elég.

Elzárjuk a tűzhelyet és továbbra is fedő alatt, hagyjuk hűlni. 3-4 óra elteltével áttesszük a sonkát hideg vízbe, hogy teljesen kihűljön. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük – természetesen gondosan becsomagolva, nehogy minden sonkaillatúvá váljék – és a teljesen megdermedt sonkát felszeleteljük. Ne aggódjunk, nem maradt nyers, még ha nem is esik szét szálaira!

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos