Sütve abált szalonna és zsírolvasztás házilag

Kategória: Hideg ételek, Technikák - trükkök

Ez nagyon régi recept, abból az időből származik, amikor a percet még percznek írták és természetes dolog volt, hogy otthon sütik ki a zsírt. Manapság ez már csak disznótorban szokás, bár aki érezte már az iparilag préselt gumizsír és a házilag olvasztott közötti különbséget, könnyen ráveszi magát erre a feladatra. Ha pedig meglátjuk a 2000 Ft fölötti áron kínált töpörtyűket, egyenesen kényszert érezhetünk egy kis sütögetéshez. Ilyenkor nézzünk szépen a hentesre, és vágassunk egy csinos csíkot a mangalica zsírszalonnából, mert abáltnak az az igazi.

A töpörtyűnek való, bőr nélküli zsírszalonnát vágjuk nagyobb kockákra és egy pohárnyi vízzel, közepes lángon tegyük oda a tűzhelyre. Kapcsoljuk be az elszívót és nyissuk ki az ablakokat. Ha esetleg egy rezsóval ki tudunk költözni az erkélyre, még jobb. Az olvadó zsírnak erőteljes szaga van, amit sokan nem szeretnek. Amikor már kiadja a zsírját, húzzuk fel a lángot és addig süssük, amíg zubogása csendesedni kezd, ekkorra fő el belőle a víz. Ekkor ismét húzzuk kisebbre, nehogy megégjen, és tegyük bele az abálni szánt szalonnát. Úgy állítsuk be a tűzhelyt, hogy csendesen gyöngyözzön, így hagyjuk benne mintegy 20 percig. Közben nyomjunk szét pár gerezd fokhagymát és keverjünk össze 2-3 kanál sót, ugyanennyi jóféle paprikával.

Amikor a szalonnánk megabálódott, vegyük ki  kenjük meg a fokhagymával és dörzsöljük be a sós paprikával. Amíg hűl, időnként dörzsöljük be újra, hogy az összes keveréket felvegye. Alaposan csomagoljuk folpackba, tegyük deszkára és egy másik deszkát rátéve súlyozzuk le. Mindezt télidőben tegyük az erkélyre vagy csináljunk neki helyet a hűtőben – ezért fontos a gondos fóliába tekerés. Hagyjuk alaposan áthűlni. Vékonyan szeletelve, paradicsommal, hagymával, egy szelet rozskenyéren, maga a bűnbeesés.

Amikor a szalonnát kivettük, merjük le a zsír nagy részét, ez lesz a szép fehér zsír. Annyit hagyjunk a töpörtyűn, hogy épp ellepje. Óvatosan öntsünk bele pár korty tejet, amivel csak addig süssük, amíg szép piros színt kap. Szűrőkanállal szedjük tálba a töpörtyűt, a zsírt merjük másik edénybe, mert ez lesz a hamarabb elhasználandó, kicsit sötétebb színű zsír. Az edény alján maradt törmelékbe érdemes néhány krumplit beletörni, ideális körete egy disznótorosnak.

 


2 hozzászólás a recepthez: “Sütve abált szalonna és zsírolvasztás házilag”


  1. Wise Lady says:

    Ó a zsírban abált szalonna! Apukám milyen finomat készített mindig.

  2. nokedli says:

    mit nem adnék érte, ha most ehetnék belöle egy darabot:-(Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos