Székelykáposzta

Kategória: Disznóhúsok, Egytálételek

Jó, és ízletes pörköltet kell főzni, ez az alapja a jó székelykáposztának. A tarja, az nagyon ízletes, szaftos, és persze, van benne csont. Mert a csont adja a jó enyves, ragadós részt a pörköltnek. Lehet még egy kevés oldalast is adni bele. Lehet, még színhúst is. Természetesen, a füstölthús nem maradhat el.

Alap: Mindenki, annyi vöröshagymát tesz a pörköltbe, amennyit szívesen vesz. 4 személyre kb. 2 nagyobb fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1-2 db zöldpaprika, 1 paradicsom, pirosarany, és pirospaprika. Hagymát, karikára, szép vékony szeletekere szelni, és kevés zsiradékon megfutatni. Tégy a hagymára sót, hogy a hagyma gyorsabban essen össze, mert így nem szárad ki és nem szívja magába a zsiradékot. Amikor a hagyma, már kezd egy kicsit dinsztelődni, tedd bele, az apróra felvágott zöldpaprikát, ezt is dinszteld meg, majd a paradicsomot, végül a két gerezd fokhagymát. Amikor, az alap kész, tedd bele az általad felkockázott húst. Ne feledd, a füstölthúst, elötte jól kiáztatni, mert a füstölés akkor nagyon ki fog érződni az ételből. Tehát ha kész, akkor ezt is kockázd fel és bele a lábosba. Természetesen a pörköltbe kell köménymag, feketebors, és egy kevés a savanyúkáposztából, hogy a hús, előre bevegye a káposzta ízét. A káposztából elég, egy jó marék. Sót, azt  mindenki a saját szájíze szerint. Szórd meg pirospaprikával, és az egészet jól dolgozd össze. Amikor már minden együtt van, akkor annyi melegvízzel öntsed fel, hogy ellepje az egészet. Amikor felforrt, akkor kisebb fokozatra kapcsold a tűzhelyt, hogy szép lassan főjön. Addig főzd, amíg szerinted elég puha a hús. A meleg víz, azért kell, hogy a forrásban lévő ételt ne hűtsed le, ill. a hús ne keményedjen vissza. Természetesen, arra is kell gondolni, hogy a levét teljesen nem kell elfőzni, mert kell lé a káposztának és a rizsnek is.
Valamit elfelejtettem: 1-2 levél babérlevelet tégy még a pörköltbe.
Miért teszem én már előre a füszereket? Azért, hogy hús  is átvegye a fűszerek ízét. Mire a káposzta és a rizs megfő, az nem elég, hogy az ízek átjárják a húst.
A káposztát, át kell mosni!  A rizst, pedig ki kell mosni!!. Nem az a valami fogja össze az ételt, ami rajta van, nem  mert az maga a piszok, a szenny! A rizs keményítője, benne van a rizsben. Majd, a fővés közben kiadja magából. Ilyenkor nagyon jó, ha az ember rozsdamentes edényt használ. Mert, amikor a káposzta, és a rizs belekerül az edénybe, akkor a legkisebb hőfok is elegendő. A vége felé, már ki is lehet kapcsolni a tüzhelyt. Tálaláskor mindenki annyi tejfölt tesz a káposztára amennyit kíván. Természetesen, ezt mindenki magának. Ezt, az ételt le is lehet fagyasztani, így bármikor ki tudod melegíteni.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos