Szerecsen-kenyér

Kategória: Kenyér, Technikák - trükkök

Oly sok konyhai újdonsághoz hasonlóan a szerecsen-kenyér is a véletlen eredményeképp jött létre. Erről a véletlenről, a tanulságáról és arról, mennyi mindenre figyeljünk amikor sütőt vásárolunk, majd a recept végén esik szó.

A szokott kenyérsütésnek álltam neki, ezúttal zabpehellyel és lenmagliszttel, pusztán lustaságtól vezéreltetve.

A dagasztó tálban két bögre vízben feloldottam egy fél kocka élesztőt. Háromszor belemarkoltam a zabpelyhes zacskóba és beleszórtam, hogy egy fél órát hadd ázzon, ami alatt az élesztő is felfut valamelyest. Egyúttal 3 evőkanál lenmaglisztet is tettem bele az íze és a rostjai kedvéért.

Egy zacskóból rátöltöttem a maradék réteslisztet, ami úgy 15 dkg lehetett. Öntöttem utána vagy 30 dkg finomlisztet és hogy megálljon a lábán két evőkanálnyi sikért. A kanálnyi sót se felejtettem ki belőle így aztán nyugodt lélekkel hagytam a gépet dolgozni a dagasztással. Közben kevés olajat is csurgattam hozzá, amit szép lassan beledolgozott. A sok nehéz pehely és sikértelen hozzávaló miatt az első kelesztés eltartott egy bő órát.

Kiszedtem a dagasztótálból a tepsibe tett sütőpapírra, kicsit megnyomogattam és megcsavarva formáztam. Újabb kelesztés, immár 40 percig, vizes kenegetés, majd irány a 220 fokra felfűtött sütő, amit 10 perc után 180-ra visszahúztam. Ezen sült további jó fél órát. Közben más konyhai teendőimmel foglalkoztam.

A szerecsenség titka pedig egyszerű, de tanulságos, mindenkinek, aki sütő vásárlás előtt áll. Az ma már szinte közmegegyezés, hogy a sütő villannyal menjen, még ha gázzal főzünk is. Sok egyéb szempont mellett azonban figyeljünk alaposan a hőfokszabályzó gombra is. A mi sütőnkön ez a gomb nagyon jól kézre esik, jól fogható meg, de nagyon könnyen forog. Ahogy ott sertepertéltem, a ruhám észrevétlenül beleakadt és a 180 fokra beállított sütő, nem tudom mennyi ideig, ismét 220 fokon ment. Csoda, ha szerecsen lett a kenyér?

 


5 hozzászólás a recepthez: “Szerecsen-kenyér”


 1. Latsia says:

  Hihi, szerecsen vagy sem, nagyon gusztusos!
  És csatlakozom…én is sütöttem egy szerecsent tegnap, bár én nem mentem neki a hőfokszabályzónak, egyszerűen csak megfeledkeztem róla… maximumon volt:-)

 2. bodzablog says:

  Állati! 🙂 nekem nagyon tetszik. Még így is nagyon irigylem az elektromos sütőket. Épp sütőhőmérőt vadászok a gázoshoz, mert sosem tudom igazán, hány fok van benne. Azt meg kétlem, hogy a gyári skála igazat mondana a gombja mellett. Mellesleg nálunk is menő, amikor csavart kenyeret sütök, ez valahogy mindenkinek bejön.
  Azt hadd kérdezzem meg, hogy hol zsákmányoltál lenmag lisztet? Mert minap megfordult a fejemben, hogy veszek nagyobb zacskó magot és ledarálom, amennyire csak bírja a kis nyamvadt darálóm. Persze még akkor is messze lesz a liszt állagtól, de szívfájdalom nélkül tenném kenyérbe. Jövő hét végére van betervezve egy ilyesmi kenyerem, de ha tudsz olyan helyet, ahol fel lehet hajtani, lehet, hogy inkább meglátogatom. (főleg, ha majd nem túlórázom) Előre is köszönöm 🙂

 3. jókaja says:

  A lenmaglisztet a Nagycsarnokban vettem, az Ázsiában. ne gondolj igazán lisztre, inkább egy egész finomszemcsés lenmag pehelynek mondanám.
  Szerintem próbáld ki a nyamvadtal, legalább frissen őrölt lesz. Az én darálómat még a Nagyapám vette, 1964-ben 🙂

 4. bodzablog says:

  Szuper 🙂 mármint, hogy még müxik. De ha olyasmi, akkor inkább darálok, mert az eredmény nekem is ,,olyasmi” szokott lenni. Csak azt hittem, hogy a ,,liszt” az valami fullos izé. 🙂 Akkor adok az én kis nyamvadtamnak :D:D:D remélem azért ki nem purcan majd. Köszi a gyors választ!

 5. erika says:

  szeintem teljesen jól néz ki,amugy a légkeveréses sütő is egy idő után megadja magát nagyon kell nézni , egyik oldalán jobban sül.Írjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos