Szerecsen-kenyér

Kategória: Kenyér, Technikák - trükkök

Oly sok konyhai újdonsághoz hasonlóan a szerecsen-kenyér is a véletlen eredményeképp jött létre. Erről a véletlenről, a tanulságáról és arról, mennyi mindenre figyeljünk amikor sütőt vásárolunk, majd a recept végén esik szó.

A szokott kenyérsütésnek álltam neki, ezúttal zabpehellyel és lenmagliszttel, pusztán lustaságtól vezéreltetve.

A dagasztó tálban két bögre vízben feloldottam egy fél kocka élesztőt. Háromszor belemarkoltam a zabpelyhes zacskóba és beleszórtam, hogy egy fél órát hadd ázzon, ami alatt az élesztő is felfut valamelyest. Egyúttal 3 evőkanál lenmaglisztet is tettem bele az íze és a rostjai kedvéért.

Egy zacskóból rátöltöttem a maradék réteslisztet, ami úgy 15 dkg lehetett. Öntöttem utána vagy 30 dkg finomlisztet és hogy megálljon a lábán két evőkanálnyi sikért. A kanálnyi sót se felejtettem ki belőle így aztán nyugodt lélekkel hagytam a gépet dolgozni a dagasztással. Közben kevés olajat is csurgattam hozzá, amit szép lassan beledolgozott. A sok nehéz pehely és sikértelen hozzávaló miatt az első kelesztés eltartott egy bő órát.

Kiszedtem a dagasztótálból a tepsibe tett sütőpapírra, kicsit megnyomogattam és megcsavarva formáztam. Újabb kelesztés, immár 40 percig, vizes kenegetés, majd irány a 220 fokra felfűtött sütő, amit 10 perc után 180-ra visszahúztam. Ezen sült további jó fél órát. Közben más konyhai teendőimmel foglalkoztam.

A szerecsenség titka pedig egyszerű, de tanulságos, mindenkinek, aki sütő vásárlás előtt áll. Az ma már szinte közmegegyezés, hogy a sütő villannyal menjen, még ha gázzal főzünk is. Sok egyéb szempont mellett azonban figyeljünk alaposan a hőfokszabályzó gombra is. A mi sütőnkön ez a gomb nagyon jól kézre esik, jól fogható meg, de nagyon könnyen forog. Ahogy ott sertepertéltem, a ruhám észrevétlenül beleakadt és a 180 fokra beállított sütő, nem tudom mennyi ideig, ismét 220 fokon ment. Csoda, ha szerecsen lett a kenyér?

 

%d blogger ezt szereti: