Szerelmetes húspástétom – esküvői hidegtálra
A szív forma, a kétféle színű hús és a tojás, mind-mind szimbólum értékűek. Az utolsó pillanatban sikerült pár szeletet megmenteni a fényképezéshez 😉
disznócomb
csirkemell
szalonna, a hús 15-20 %-a
fürjtojás
pácsó vagy salétromos só
fehérbors
gyömbér
szegfűbors
szerecsendióvirág
paprika
(fokhagyma)
szív alakú forma
A húsok mennyisége a forma méretétől függ. Finomra daráljuk a kétféle húst és a szalonnát. Utóbbit elosztjuk a húsok között. (Lehet a csirkehez kevesebbet, a disznóhoz többet adni. A szalonna el is hagyható, de akor a szeletek elvesztik rugalmasságukat, törékenyek lesznek.) A kétféle húsmasszát fűszerezzük. A disznót borssal, szegfűborssal, szerecsendióvirággal és egy késhegynyi paprikával, csak a színének javítása céljából. A csirkét fehérborssal, gyömbérrel és fokhagymával. Mindkét húsmasszát hideg víz hozzáadásával simára turmixoljuk. Amikor jó, hozzáturmixoljuk a pácsót (salétromos sót) A só mennyisége a húsmassza kilójára számolva kb. 2 dkg. A forma aljába simítjuk a disznóhús masszát, lehetőleg buborékok nélkül. A massza tetejére sorba rendezzük a meghámozott fürj keménytojáskákat. Befedjük a csirkés masszával, rátesszük a formát és a 75 fokos sütőben kb 2 órán át hőkezeljük. Másnapig hűtőben tárljuk, utána szeleteljük.