Szicíliai húsgombóc paradicsommártásban
A NoSaltyn közzétett recept adta az ihletet, hogy az előzetes elképzelés nélkül megvett és ledarált lapockát milyen formában vacsorázzuk meg.
0,5 kg darált lapocka
1 kg paradicsom
10 dkg reszelt füstöltsajt
1 tojás
1 fej hagyma
1 dl tej
zsemlemorzsa
só
bors
bazsalikom
oregano
kakukkfű
A paradicsomot meghámoztuk és összevágtuk. A kockákra vágott hagymát kicsit megpirítottuk, majd a hozzáadott paradicsommal, megsózva csendesen főztük.
A darált húst összedolgoztuk a tojással, sajttal, tejjel, morzsával, az apróra vágott zöld fűszerek egy részével – a másik részét félretettük a mártáshoz – és a sóval, borssal. Annyi tejet dolgoztunk bele, hogy lágyan gyúrható massza legyen. Diónyi golyókká formázva, serpenyőben körbepirítottuk.
Mire ez kész lett, a paradicsommártás is szinte szétfőtt, alig kellett turmixolni. Előtte pár perccel beledobtuk a félretett zöld fűszereket. A gombócokat beleszedtük a mártásba, és rotyogtattuk pár percig. Megvártuk, amíg kicsit kihűl, nem volt kedvünk azon forrón nekiállni.