Szőlő borhabbal – VKF XXVIII.

Kategória: Krémek

szolo-borhabban

Ebben a desszertben találkozik a szőlő a borral, még ha nem is egy évjáratból.

0,5 kg nagyszemű szőlő
2 nagy tojás
2 ek barna cukor
1 tk keményítő
1,5 dl fehérbor

A megmosott szőlőfürtről csípjünk le 4 db, pár szemből álló fürtöcskét, díszítésnek. A többit szemezzük le és vágjuk félbe, hogy kimagozhassuk. Az így előkészített szőlőt tartsuk a hűtőben.

A borhabhoz üssük fel a tojásokat egy olyan keverőtálba, amit vízfürdő fölé tudunk helyezni. Adjuk hozzá a cukrot és a keményítőt. Gépi habverővel keverjük egész simára, habosra, amíg a krém kivilágosodik. Tegyük a vízfürdőre és folyamatos keverés közben, óvatosan adjuk hozzá a bort. Addig verjük, amíg sűrű habos krémünk lesz.

A hideg szőlőszemeket tegyük kelyhekbe, töltsük rá a borhabot, és a fürtöcskéket, amik a hűtőből kivéve bepárásodtak, forgassuk kristálycukorba, majd akasszuk díszítésül a poharak szélére.

Lehetőleg nagyszemű, illatos, sötét szőlőt vegyünk hozzá. Aki nem idegenkedik tőle, az használjon Othellót vagy Izabellát. Természetesen fehér szőlőből is finom lesz. Borból is célszerű illatosat választanunk, egy Muscat Ottonel vagy Irsai Olivér jó választás lesz. Úgyis teszünk bele cukrot – mivel a melegítéstől nagyon dominánssá válna a savassága – akár (fél)édes bort is használhatunk. A habot rövid hűlés után öntjük a hideg szőlőre, így hamar épp csak langyos lesz a desszertünk. Ha feltétlenül hidegen akarjuk kínálni, a poharakat is tartsuk hűtve tálalás előtt.

 


1 hozzászólás a recepthez: “Szőlő borhabbal – VKF XXVIII.”


  1. trinity says:

    Imádom a borhabot, nagyszerű!!Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos