Sztifadó a görög gulasch
Görögországból kaptuk ezt a receptet, valamikor régen, amikor még a levelezőlista volt a receptek cseréjének egyetlen módja, nem voltak blogok. Azóta már Ágninak is van blogja, izgalmas görög receptekkel.
Ahogy az lenni szokott, a sokszor megfőzött ételek már alig hasonlítanak eredeti receptjükre. Ez is olyan viszonyban lehet a sztifadóval, mint sok Gulasch a pörkölttel. Lehet, Ágni már meg sem ismerné.
1 kg marhalábszár
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 doboz hámozott paradicsom – frissből 40 dkg
1 dl vörösbor
1 vékony fahéjrúd
1 teáskanál cukor
só, bors, citromlé, narancshéj, szerecsendió
legalább fél kiló apró hagyma
Daraboljuk pörkölt forma kockákra a húst. Nagyon forró olajban, több részletben pirítsuk barnára, majd szűrőkanállal szedjük ki. Reménytelen dolog kilónyi húst egy adagban megpirítani, annyi levet enged, hogy főni fog benne, nem pirulni.
A lábosban maradt olajon pirítsuk meg a hagymát, a végén adjuk hozzá a fokhagymát és a narancshéjat. Tegyük vissza rá a húst és az összes többi hozzávalót. A paradicsom savasságától függően adjunk hozzá cukrot vagy citromlevet. Kis lángon, a levét pótolva ha elfőné, főzzük kb. 1,5 órát.Időnként kóstoljuk meg a szaftját, és ha kezd kiérződni a fahéj, vegyük ki belőle.
Mialatt a hús fő, egy serpenyőben, kevés olajon pirítsuk körbe az egészben hagyott apró hagymákat. Addig kavargassuk, rázzuk, amíg minden oldalról színt kapnak.
A már megpuhult húshoz öntsük hozzá a hagymát és 15 perc alatt főzzük össze. A fa- és narancshéjat dobjuk ki és már tálalhatjuk is.
Ez hihetetlen! :o) Annak a levelezőlistának én is tagja voltam. Ott volt a családi kedvenc a Verdens beste azt hiszem Cs. Ágitól, meg Piroska kiadós puszedlije (keményítővel), ami mindjárt puha, ahogy kisült és Z-től kaptam kefírgombát is. :o)
(Sz. Orsi)
Nekem meg azért hihetetlen, mert éppen ma pottyantottam a kosaramba egy görög szakácskönyvet egy online boltban.:)