Sztifadó a görög gulasch

Kategória: Egytálételek, Marhahúsok

Görögországból kaptuk ezt a receptet, valamikor régen, amikor még a levelezőlista volt a receptek cseréjének egyetlen módja, nem voltak blogok. Azóta már Ágninak is van blogja, izgalmas görög receptekkel.

Ahogy az lenni szokott, a sokszor megfőzött ételek már alig hasonlítanak eredeti receptjükre.  Ez is olyan viszonyban lehet a sztifadóval, mint sok Gulasch a pörkölttel. Lehet, Ágni már meg sem ismerné.

1 kg marhalábszár
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 doboz hámozott paradicsom – frissből 40 dkg
1 dl vörösbor
1 vékony fahéjrúd
1 teáskanál cukor
só, bors, citromlé, narancshéj, szerecsendió
legalább fél kiló apró hagyma

Daraboljuk pörkölt forma kockákra a húst. Nagyon forró olajban, több részletben pirítsuk barnára, majd szűrőkanállal szedjük ki. Reménytelen dolog kilónyi húst egy adagban megpirítani, annyi levet enged, hogy főni fog benne, nem pirulni.

A lábosban maradt olajon pirítsuk meg a hagymát, a végén adjuk hozzá a fokhagymát és a narancshéjat. Tegyük vissza rá a húst és az összes többi hozzávalót. A paradicsom savasságától függően adjunk hozzá cukrot vagy citromlevet. Kis lángon, a levét pótolva ha elfőné, főzzük kb. 1,5 órát.Időnként kóstoljuk meg a szaftját, és ha kezd kiérződni a fahéj, vegyük ki belőle.

Mialatt a hús fő, egy serpenyőben, kevés olajon pirítsuk körbe az egészben hagyott apró hagymákat. Addig kavargassuk, rázzuk, amíg minden oldalról színt kapnak.

A már megpuhult húshoz öntsük hozzá a hagymát és 15 perc alatt főzzük össze. A fa- és narancshéjat dobjuk ki és már tálalhatjuk is.

 


2 hozzászólás a recepthez: “Sztifadó a görög gulasch”


  1. Altair says:

    Ez hihetetlen! :o) Annak a levelezőlistának én is tagja voltam. Ott volt a családi kedvenc a Verdens beste azt hiszem Cs. Ágitól, meg Piroska kiadós puszedlije (keményítővel), ami mindjárt puha, ahogy kisült és Z-től kaptam kefírgombát is. :o)

    (Sz. Orsi)

  2. Ildy says:

    Nekem meg azért hihetetlen, mert éppen ma pottyantottam a kosaramba egy görög szakácskönyvet egy online boltban.:)



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos