Tahini (tehina – szezámkrém) sósan és édesen
Gyári tahinit (tehinat) lehet venni sokfelé, de egyszer érdemes kipróbálni az otthon készítettet is. Attól függően, mihez akarjuk majd felhasználni, készíthetjük sósan vagy édesen.
A sós változat
20 dkg szezámmag
1 dl víz
1 gerezd áttört fokhagyma
2 evőkanál olaj
tengeri só
1 citrom leve
A szezámmagot őröljük meg kávédarálóval. Adjuk hozzá a vizet, a fokhagymát, a citrom levét, és jól dolgozzuk össze, majd adjuk hozzá a sót és az olajat. A vizet apránként adjuk hozzá, s csak keveset, hogy krémszerű legyen.
Az édes változat
20 dkg őrölt szezámmag (házilag is őrölhetjük)
méz
Az őrölt szezámmagot ízlés szerinti mennyiségű mézzel keverjük össze, hogy krémes legyen, ne folyós. Ha magunk őröljük, előtte szárazon pirítsuk meg teflon serpenyőben, folyamatosan kavarva, világos sárgára. Ettől sokkal hangsúlyosabbá válik a szezám illata, aromája. Rendkívül finom és nagyon egészséges csemege.