Tejberizs szilvamártással
Egyszerűsége ellenére rendkívül finom, desszert, bármelyik vasárnapi ebéd méltó megkoronázása. Aki annak ellenére, hogy a főzés alatt a bor alkoholtartalma elpárolog, nem tenne bele, az próbálja ki ihatóra hígított feketeribizli szörppel.
7,5 dl tej
100 g cukor
1 kávéskanál vaj
1 vaníliarúd
2 ujjnyi citromhéj (citromhéjból levágni 2 darabot hosszában)
160 g kerek szemű rizs
5 dl tejszín
A tejberizshez felforraljuk a tejet a cukorral, vajjal, a felhasított vaníliarúddal és a citromhéjjal. A rizst enyhén sós, forrásban levő, bő vízben 3 percig főzzük, leszűrjük, és azonnal a tejhez adjuk. Folyamatosan kevergetve egészen puhára-ragacsosra főzzük. Kidobjuk belőle a vaníliát és a citromhéjat, majd hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük. (Gyorsabban kihűl, ha egy nagyobb edénybe átöntjük, és ott elsimítva, oldalára kikenve hagyjuk hűlni.) Amikor kihűlt, verjük habbá a tejszínt és óvatosan keverjük bele a rizsbe. Tálalásig tartsuk a hűtőben.
40 dkg kimagozott szilva
1 dl vörösbor
1 késhegynyi fahéj
1 késhegynyi szegfűszeg
fél citrom
5 dkg cukor
2 ek keményítő
A kimagozott szilvát vágjuk kisebb darabokra, ha nagyon nagyok. Egy lábosban töltsük alá a bort és a citromlevet, szórjuk meg a fűszerekkel és a cukorral. Főzzük addig, amíg a szilva összeesett és a héja kezdi a színét kiadni, ez olyan 5-6 perc. Egy kávéspohár hideg vízben keverjük simára a keményítőt és öntsük bele a szilvába. Már csak egy percnyi főzés kell, hogy besűrűsödjön. A hideg tejberizst a forró szilvamártással tálaljuk.