Tejszínes kenőmájas – ennél tudjuk mit eszünk

Kategória: Belsőségek, Hideg ételek

Ismét beállt nálam a csömör a bolti kenőmájasok összetétele és ára láttán, aminek egyenes következménye, hogy májast csináltam.

Egy olyan receptet vettem elő, amit eddig mindig elhalasztottam. Most adva volt egy fél doboz bontott tejszín, nem kellett azzal foglalkoznom, mihez használom el a másik felét.

A Nagycsarnokban járva vettem a csirkemájat és egy helyen nagyon szép tokaszalonnát kínáltak, az se maradhatott ott.

50 dkg máj – most csirke, de lehetne disznó is
35 dkg tokaszalonna
1 dl tejszín
1 dkg (pác)só
pástétom fűszer, szegfűbors, szerecsendió
1 – 1 löttyintésnyi konyak és gin (gyerekes házban aroma)

A szép húsos tokaszalonnáról vágjuk le a bőrét, ha van, és daráljuk le. A májról tisztítsuk le a hártyákat, esetleg epétől zöld foltokat, és azt is tekerjük át a darálón. Adjuk hozzá a tejszínt, a fűszereket és az itókákat. Botmixerrel alaposan dolgozzuk simára, hogy egész kivilágosodjon.

Töltsük kis üvegekbe, csavarjuk rá a kupakot és állítsuk ujjnyi vizes tepsibe. Ez a biztonsági intézkedés arra az esetre, ha túltöltöttük volna az üveget, és a melegítéstől kifolyna belőle. Azért inkább ne töltsük tele. Tegyük a sütőbe 80 fokra, és felejtsük ott kb. 2 órára. Akinek a sütőjét nem lehet ennyire leszabályozni, az járassa a legkisebb hőfokon és hamarabb vegye ki. Végszükség esetére ott van Nagyanyáink bevált módszere, az összehajtott újsággal, konyharuhával bélelt fazék, amiben a vállig vízben álló üvegeket, csendesen gyöngyözve dunsztolták ki. Azzal se tart két órát, viszont időnként rá kell nézni.

A bontatlan üvegek sima hűtőben 3 – 4 hétig biztos elállnak – ezt tapasztalatból tudom – de remekül be is fagyaszthatók.

 


2 hozzászólás a recepthez: “Tejszínes kenőmájas – ennél tudjuk mit eszünk”


 1. duende says:

  Kedves Jókaja!

  Nagyon szépen köszönöm, ez az a szín, amit kerestem és állag! 🙂 Hol lehet ilyen pácsót kapni?

 2. jókaja says:

  Szia Duende!

  Nemrég vettem egy zacskóval a madaras nagyáruházban, ahol a beleket árulják. Ha nagyon nem kapsz, meg kell környékezzél egy patikust, hogy mérjen ki Neked 4 gramm nátrium-nitritet. Alaposan elkevered egy kiló sóban, és kész is.Írjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos