Töpörtyűs gombóc – levesbetét hagymalevesbe
Ahogy jön az év hidegebb fele, úgy esik egyre jobban egy meleg leves. Tipikus melegítő recept a hagymaleves, ami népszerűségét a finomságán túl az egyszerű elkészítésének köszönheti. Ha egyszer nem rohanásból választjuk ezt a receptet, csináljunk belőle krémlevest, és adjunk hozzá töpörtyűs gombócot. Új oldaláról fogjuk megismerni mindkettőt.
15 dkg töpörtyű
5 dkg liszt
1 ek gríz
1 cs snidling
1 tojás
só, bors, szerecsendió
Dobjuk a forgókéses aprítóba a töpörtyűt a lisztel és a snidlinggel. Aprítsuk simára, majd dolgozzuk bele a tojást, darát és a fűszereket. Tegyük be a hűtőbe egy órára.
A pihentetett masszából gyúrjunk apró, egyforma gombócokat és alaposan főzzük ki. Kb. 10 perc kell ahhoz, hogy átfőjön. Szűrőkanállal szedjük papírtörlőre, hogy leszáradhasson, különben felhígítja a hagymakrém levesünket. Más krémlevesbe is finom, pl. sárgaborsóba.