- Jó kaja - https://jokaja.hu -

Tudományos hagymalekvár recept

hagymalekvar-1

Nem vagyok egyszerű eset, ezt tudom, most mindjárt mindenki láthatja is. Már nem tudom hol találkoztam először a hagymalekvár receptjével, de azt megjegyeztem, hogy ez jó lesz az idei Karácsonyra szánt ajándékcsomagokba. Gyümölcsöt úgy is alig főztünk be, legalább lesz valami üvegbe zárt dolog is.

Ismeretlen receptnél nem volna szerencsés egyből a félüzemi mennyiséggel kísérletezni, jobb egy próbafőzést csinálni, hátha mégsem ajándékozásálló a végeredmény. Keresni kezdtem hát a hagymalekvár recepteket, össze is szedtem vagy ötöt. Elég jelentősnek tűnt a különbség köztük, elsőre összehasonlítani sem sikerült. Ha már állandóan számítógépet használunk, hát vegyük hasznát eggyel többször, elővettem a táblázatkezelőt és szépen bemásoltam egymás mellé a recepteket. A hozzávalókat egységes sorrendbe raktam, így már egész áttekinthető volt a kínálat.

hagymalekvar-tablazat

A dolog valahogy így nézett ki.

Végül is Gabojsza receptje tűnt a legvonzóbbnak, a gazdag fűszerezése miatt. A szokásos apró módosításokkal ennek mintájára álltam neki.

hagymalekvar-20,5 kg lila hagyma
kevés olaj
2 ek barna cukor
1 kk só
málna ecet
balzsam ecet
őrölt bors, babér, fahéj, szegfűbors, gyömbér

A hámozott hagymát nagyobb kockákra vágtam, és kevés olajon párolni kezdtem. hamar megsóztam,  és fedő alatt hagytam, amíg összeesik. Ekkor megfűszereztem és belekevertem a cukrot és az eceteket is. Egész pici lángon, hogy épp csak pici buborékok jöjjenek fel a tetejére, 2 – 3 órán át pároltam, időnként megemelve a fedelét, hogy megkavarhassam. Mikor az egész már egységes, sötétlila lekvár jellegű lett, fedelét levéve zsírjára sütöttem. Az ajándékba menőt majd tiszta üvegekbe töltöm és lekvárként lezárom, dunsztba teszem. Ezt megettük a töltött csirkemellhez, vasánapi ebédre.