Ünnepre virradó báránycomb

Kategória: Más húsételek

baranycomb1a

Gondolkodtam, mit lehetne egy ilyen napon a blogba feltenni. Nemzeti ünnep van, de valahogy nem kapcsolható hozzá semmilyen étel sem. Érdekes módon zeneileg egyértelműen azonosítható, hiszen Beethoven Egmont nyitányát hallva rögtön 1956 fekete-fehér képei juthatnak eszünkbe. Nem véletlen, hogy ételre nem asszociálunk, az a korszak nem a gasztronómiáról szólt, jó esetben a jóllakásról.

Érdekes figyelni az október 23-ról készült felvételeket, beszámolókat. Van egy fantasztikus hangulata, amit átélni életre szóló élmény, meghatározás lehetett. Érzek párhuzamot egy évtizedekkel későbbi korszakkal. Valami hasonlót élhettünk át 1989-90 körül, amikor élt bennünk egy eufória, éreztük, hogy körülöttünk a történelem alakul, hihettük, hogy ennek részei vagyunk. Érdemes volt híreket hallgatni, újságot olvasni, mert minden napnak megvoltak a fontos történései, amire oda kellett figyelni. Érezhettük, hogy egy közös cél, a nemzeti szuverenitás elérése, összefogja az országot, és minden más érdek csak ez után következik. Hol érdekelt, hogy majd ez a sorrend megfordul? Hol érdekelt, hogy mindez egy világpolitikai játszma lecsapódása az életünkben? 1956 októberéhez hasonlóan lehetett egyirányba húzni, lehetett a nemzet közösségét érezni, az életre szóló élményt magunkba szívni.

Ezt a receptet azért szántam mára, mert bár nem bonyolult, mégsem hétköznapi fogás. Már csak a mennyisége miatt sem. Érdemes rá vendégeket hívni, társaságban tálalni. Előkészítése előző nap történhet, aztán már csak időnként kell ellenőriznünk, ahogyan alakul.

1 egész báránycomb
5-6 gerezd fokhagyma
1 rozmaring ág
10 zsályalevél
2-3 babérlevél
2-3 kakukkfű hajtás
1 ágacska tárkony
2 sárgarépa
1 kis szál petrezselyemgyökér
2 kisebb fej hagyma
néhány szem aszalt sárgabarack
pár szem borókabogyó
2 dl száraz vörösbor
só, bors

Ha nincs saját fűszerkertünk, nyugodtan keverjük össze a szárított fűszereket és dörzsöljük be vele a húst.

baranycomb-nyers1Az egészben hagyott combról fejtsük le a vastag hártyát, ha azzal együtt árulták. Az esetleg rajta levő zsíros foltokat ne bántsuk, különben könnyebben kiszárad a sütés végére. Vágjuk vékony karikákra a zöldséget és terítsük a sütőedény aljába. A combot sózzuk, borsozzuk meg, és dörzsöljük be a fűszerekkel. A friss fűszereket osszuk el, és tegyük alá ill. a tetejére. Öntsük alá a bort és alaposan zárjuk le a sütőedényt. Ha fedeles edényünk van, akkor elég folpackkal körbecsavarni. A sütőt állítsuk 90 fokra és lefekvés előtt dugjuk be az előkészített húst. Reggel bontsuk ki, nézzük meg mennyire puha már. Ha keménynek tartjuk, csomagoljuk vissza, de már alufóliával és 120 fokra emelve hagyjuk ebédig. Ha jó, akkor akár 60 fokra visszavéve, elég melegen tartanunk.

Ebéd előtt egy órával vegyük ki a húst és tegyük át rácsos tepsibe. 200 fokra felmelegített sütőben pirítsunk ropogós kérget rá. Közben szűrjük le a sütőedényben maradt levét és forraljuk be mártás sűrűségűre. Kevés vajat olvasszunk bele, amikor beforrt.

Nagyon omlós, puha, szinte kanállal darabolható pecsenyét kapunk, aminek fűszeres illata az egész konyhát betölti. A mártásával és krumplikrokettel, vagy pürével kínáljuk. Nem is én lennék, ha nem ajánlanám hozzá a krumplipürét.

 


-->

Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos