Vaj köpülés házilag

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Hideg ételek, Tejes ételek

Játsszunk egy kicsit!

Játékunk megmutatja nekünk azt, hogy csomó dolgot sokkal egyszerűbben meg lehet otthon is csinálni, mint azt gondolnánk. Ilyen dolog a vaj is.

Az, hogy milyen ízű és árnyalatú lesz, kizárólag a tejszíntől függ. Egyben biztosak lehetünk, sok gyári vajnál finomabb lesz, bármilyen tejszínt kapunk is. Azt nem állítom, hogy olcsóbb is, bár az időnként 600 – 700 Ft/liter áron akciózott tejszínekből drágább se. Egy literből kb. 35 dkg vajat köpülhetünk.

Egy liter vízben oldjunk fel 2 evőkanál sót, és ezt tegyük jó előre a hűtőbe. A  hűtőhideg tejszínhez adjunk egy csipet sót, és kezdjünk géppel habot verni belőle. Ne aggódjunk, ha nem akar habbá verődni, vaj még lesz belőle. Ha felverődött, akkor semmi más varázslatra nincs szükség, mint addig tovább verni, amíg a hab összeesik és a vaj csomósan kiválik az íróból. A szemcsés vajat szűrjük le sűrű szövésű hálón, esetleg óvatosan öblítsük is le hideg vízzel. Amikor így eltávolítottuk belőle a maradék írót is, gyúrjuk össze és formázzuk meg. Tegyük egy napra a hűtőben várakozó sós lébe, ez finomabbá teszi az ízét.

A leszűrt írót ki ne öntsük! Remek dolog egy pohárnyit belegyúrni a kenyerünkbe. Akár le is fagyaszthatjuk, célszerűen pohárnyi adagokban.

 


3 hozzászólás a recepthez: “Vaj köpülés házilag”


 1. sedith says:

  Én szoktam készíteni, de kézi mixerrel sosem sikerül. Viszont “feltaláltam”, hogy a kézi aprótógépemnek a keverőlapátjaival profi módon sikerül. blogra még nem tettem fel, de a márciusi Erdélyi konyhába – ami, ha minden igaz, ma már megjelent – már rég elküldtem.
  Az biztos, hoyg az üzletiek ezt sem érik utol soha, mint sok minden mást!

 2. anazar says:

  Mama aludttejbol es a tetejen levo tejszin/tejfolbol zurbolta legalabb negy oran keresztul 🙂 Mennyei volt!

 3. kiss szabian says:

  ez a leg jobb oldal finom a kaja anyukám meg csináltaÍrjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos


%d bloggers like this: