Zakuszka – ajándék volt, VKF XXX.

Kategória: Befőzés

zakuszka

Nyári emlék, nem most készült, még csak nem is az idén. Egyik előző Karácsonykor került a családban legendás ajándékcsomagba. Bevált receptünk, Erdélyből ideszármazott kolléganőtől kaptuk. A recept hozzávalóiból nagycsaládos adag lesz, de a negyedével sincs sokkal kevesebb munka, viszont hamar elfogy. Augusztus második felében érdemes nekilátni, amikor jó esély van igazi, napon érett paradicsom beszerzésére.

10 kg padlizsán
3 kg paradicsompaprika (én tisztítva veszek ennyit)
3 kg hagyma
5 kg paradicsom
piros paprika (ha sápadt a paradicsom és a paprika)
só, bors (ízlés szerint fokhagyma)

A legtovább a padlizsán megsütése tart. Ha van kemencénk, abba befér egyszerre az egész, de sütőben csak több részletben készül el. A padlizsánokat szurkáljuk meg, nehogy felrobbanva teleköpjék a sütőt. Nagy lángon süssük, amíg összeesnek és a héjuk ráncossá, égetté válik. Vegyük ki a tepsivel együtt, sózzuk meg jó vastagon, és terítsük le egy konyharuhával. 10 perc múlva a héja lehúzható és a szárától is meg tudjuk szabadítani. Ennyi padlizsánt a legegyszerűbb a húsdarálón átküldeni (utána azonnal elmosva a darálót, nehogy kikezdje a savtartalma).

A hagymát és a paprikát vágjuk nagyobb kockákra és bőséges olajon pároljuk üvegesre, majd ezt is daráljuk le. A paradicsomot hámozzuk meg és szeletekre vágva főzzük addig, amíg összeesik. tekerjük át a paradicsom passzírozón.

Az összes így előkészített hozzávalót töltsük össze és meg – megkeverve főzzük lekvárformán sűrűre. Ne felejtsük a fűszereket is belefőzni. A kész zakuszkát töltsük üvegekbe, csavarjuk rá a kupakot és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Eredetileg egy ujjnyi olajat kell a tetejére önteni, de az csak azért kellett, hogy a celofán alatt ne érje a levegő. A csavarkupakos üvegek légmentesen zárnak, így erre nincs szükség.

 

%d blogger ezt szereti: