Zöld, sárga, fehér – spenótos, kukoricás, tejfölös
Konyhás csapattalálkozóra készült, mutatós köretnek gondolva. Végül elfogyott önálló fogásként, és nem hiányzott róla semmi.
Spenótos galuska és puliszkából szaggatott galuska, ami átlós csíkokban került tepsibe, juhtúrós, tejfölös öntettel átsütve.
Egy csinos darab szalonnát, a legjobb a húsos kolozsvári, vágjunk kockákra és olvasszunk ki. A pörcöt vegyük ki a zsírból és őrizzük meg a tetejére.
A spenótos galuskához alaposan nézzük meg, mit veszünk, nehogy otthon lepődjünk meg. Tele vannak a fagyasztó pultok krém csúfnévvel álcázott, előre berántott, ízesített dolgokkal, ill. rostos megjelölésű termékekkel. Utóbbi nemes egyszerűséggel annyit jelent, hogy szőröstül, bőröstül beledarálták a jó erős levélszárakat is. Ha az apróbetűt is elolvasva sikerült megfelelő alapanyagra szert tennünk, akkor egy zacskó fagyasztott parajpürét tegyünk levesszűrőbe kiolvadni, így rögtön le is csöpög a leve. A lecsöpögött spenótot keverjük össze 4 tojással, sózzuk, ízesítsük szerecsendióval és 50 – 60 dkg liszttel keverjünk galuskát belőle (ha túl sűrű lenne a tészta, a seneót levéből adhatunk hozzá egy kicsit). Sós vízbe szaggatva főzzük meg, és forgassuk át egy kis szalonnazsíron.
A puliszkához (aki olaszosan szereti, polentához) forraljunk fel fél liter vizet egy evőkanál sóval, folyamatos keverés közben öntsünk bele 20 dkg kukoricadarát és kevergetve főzzük 10 percig. Lefedve hagyjuk hűlni. Mikor már keményedik, a szalonna zsírjába mártogatott kanállal szaggassunk galuskákat belőle és tegyük a spenótos mellé.
20 dkg ízes juhtúrót melegítsünk össze a szalonna maradék zsírjával, amíg csomómentes lesz, keverjünk bele egy nagy pohár tejfölt, pici sót, esetleg borsot és fokhagymát, de ezek nem kötelezőek. Öntsük a galuskáinkra, szórjuk rá a kisült szalonnakockákat, és a sütőben a széle pirulásáig süssük. Sok jó bort utána lehet küldeni.