Zöldbabos csirkebogrács – egyszerűen, gyorsan

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Bográcsolás

bogracsEz a recept jó példa arra, hogy a bogrács használatával ki lehet lépni a pörkölt-gulyás-halászlé bermudaháromszögből, és lehet könnyű ételt főzni benne, ami mellett a szakács sem aszalódik össze. Az adag, a csapat étvágyától függően 4-6 torkon lecsúszik, de szorozni, osztani bárki tud, akinél nem pont ennyien jönnek össze.

1 kg csirkehús (mellfilé, de inkább kicsontozott felsőcombok)
1 kg zöldbab (nagyon zsenge sárga, de inkább zöld héjú)
1 közepes fej hagyma
fehérbors

zöld fűszerek: petrezselyem, borsikafű (csombor), aki szereti kaprot is tehet bele – ez nem én leszek

tejföl / tejszín
fehérbor

A húst vágjuk falatnyi darabokra. Ha mellet veszünk, az szabályosabb kockákra vágható, viszont a comb húsa kevésbé száraz. A zöldbab végeit törjük le, ha ilyenkor szálat húz, azt húzzuk le a hüvelyről. A zöld hüvelyű ceruzababot, vagy a lapos zöld romano-babot azért ajánlom, mert ritkábban szálkás. A megtisztított babot vágjuk kétcentis darabokra. A hagymát is vágjuk kockákra, és a fűszereket is aprítsuk finomra. Mindezt nyugodtan előkészíthetjük valamikor a nap folyamán, műanyag dobozokban remekül hűthetők a tűzrakásig, akkor viszont már minden kéznél kell legyen.

A bográcsba tegyünk annyi zsírt vagy olajat, hogy a hagymát meg tudjuk pirítani rajta. Nem kell olyan erősen megpirítani, mint ha pörköltet csinálnánk, elég épp csak halványsárgára. Dobjuk rá a húst és pirítsuk fehéredésig. Sózzuk meg, dobjuk bele a babot és ha a hús  nem engedett elég levet, töltsünk alá kis vizet vagy fehérbort. Ne felejtsük ki a fűszereket sem, és kavargatva főzzük, amíg a bab is meg a csirke is puha. Egyiknek sem kell sok idő, már 10 perc után érdemes megkóstolni. Az már ízlés dolga, hogy a végén így esszük, vagy tejszínnel, tejföllel bolondítjuk. Mindkettőtől más-más étellé válik.  Köretnek ott van benne a sok zöldbab, tán még kenyeret sem kér, de azért az legyen kéznél.

 


-->

Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: