Zöldfűszeres tokány hajdinával – egyből kétfélét
Ez a tegnapi gombás tokány félre tett részének továbbfejlesztése, ahogy ígértem.
Jó példa arra, hogy egy főzéssel és pár perc plusz munkával két étkezésre is tudunk változatosan főzni.
A hajdinát pedig ajánlom mindenki figyelmébe. Bár a bio/reform étkezést követők ébresztették fel Csipkerózsika álmából, érdemes átvenni egyszerűen a finomsága okán. Valaha a szegény emberek konyháján volt mindennapos a hajdina kása, aminek jelenléte a magyar konyhán alighanem a honfoglalást megelőző korokra nyúlik vissza. Ma az egészséges és változatos táplálkozás jegyében érdemes újra felfedezni, hogy kiléphessünk a krumpli-rizs-tészta bermudaháromszögből.
Alapja a tegnapi recept alapján elkészült gombás tokány, nem írom le az egészet újra.
Ezt fűszerezzük meg 5-6 ágacska citromillatú kakukkfűvel (aminek világos csík van a levele szélén), 6-8 levél hazai citromfűvel , két csipet szárított oregánóval és egy evőkanálnyi olajban pépesített medvehagymával. Daráljunk rá friss borsot, reszeljünk rá szerecsendiót. Két evőkanál tejfölt keverjünk simára benne és egyet rottyantsunk rajta.
A hajdinát a rizshez hasonló módon készíthetjük el. Egy kis fej hagymát vágjunk apróra, kevés olajon pároljuk üvegesre. Szórjuk rá a hajdinát és forgassuk össze. Sózzuk meg és öntsük fel a hajdina mennyiségének kétszeresét kitevő vízzel (1 bögre hajdina + 2 bögre víz). Fedjük le a kuktát és pár perccel azután, hogy szuszogni kezdett, zárjuk el a lángot alatta. 10-15 perc alatt lehűl annyira, hogy ki lehessen nyitni és tálalhassuk, addigra pont meg is puhul