Tejberizs torta

Kategória: Tejes ételek, Torták

tejberizs_torta1A tésztához:
3 tojás,
80 g cukor,
80 g darált mogyoró,
4 evőkanál zsemlemorzsa (de a darált keksz is tökéletes bele)
6 g sütőpor,
30 g reszelt csoki

A töltelékhez:
7,5 dl tej,
100 g cukor,
1 kávéskanál vaj,
1 vaníliarúd,
2 ujjnyi citromhéj (citromhéjból levágni 2 darabot hosszában),
160 g kerek szemű rizs,
10 g zselatin,
5 dl tejszín

A díszítéshez:
300 g málna (ez szerepel az eredeti receptben, de eperből cseresznyéből, meggyből is készíthető),
2 tasak (piros) tortabevonó zselépor (20g),
1,25 dl almalé,
1,25 dl édeskés bor (lehet ez is almalé),
2,5 dl víz,
cukor,
néhány citromfűlevél

1. 26 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral kibélelünk, sütőt előmelegítjük.

2. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük 1 csipet sóval, hozzáadjuk apránként a cukrot. Egyenként óvatosan (a recept szerint lyukas fakanállal vagy kézi habverővel) hozzáadjuk a tojások sárgáját. A mogyorót, zsemlemorzsát, sütőport összekeverjük, és apránként belekeverjük a masszába, végén lazán beleforgatjuk a reszelt csokit is.

3. A formába simítjuk, és középső rácson 20 – 25 percig sütjük. 5 percig a formában pihentetjük, majd rácsra tesszük, és megszabadítjuk a sütőpapírtól. Ha ügyesek vagyunk, akkor a papírt egyben leszedtük, és nem dobjuk ki, még kelleni fog!

4. A töltelékhez felforraljuk a tejet a cukorral, vajjal, a felhasított vaníliarúddal és a citromhéjjal. A rizst enyhén sós, forrásban levő, bő vízben 3 percig főzzük, leszűrjük, és azonnal a tejhez adjuk. Folyamatosan kevergetve egészen puhára-ragacsosra főzzük. Kidobjuk belőle a vaníliát és a citromhéjat, majd hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük. (Gyorsabban kihűl, ha egy nagyobb edénybe átöntjük, és ott elsimítva, oldalára kikenve hagyjuk hűlni.)

5. Közben a zselatint fél dl hideg vízzel elkeverjük, és állni hagyjuk. A tejszínt kemény habbá verjük.

6. A tortaforma alját és oldalát sütőpapírral kibéleljük – újrahasznosíthatjuk a leszedett papírt – belefektetjük a mogyorós lapot.

7. A zselatint mérsékelt tűzön éppen csak felolvasztjuk. Gyors mozdulatokkal belekeverünk 2 evőkanál rizst, és a többi rizshez adjuk az egészet. Több részletben kíméletesen beledolgozzuk a tejszínt, és a formába simítjuk. Letakarjuk, és hűtőben legalább 6 órán át (de legjobb, ha egy egész éjszakán át) dermedni hagyjuk.

8. Körkörösen kirakjuk a torta tetejét a gyümölccsel. A tortabevonó zseléporból a vízzel, almalével, borral a csomagoláson olvasható módon elkészítjük a zselét, majd körkörös mozdulatokkal bevonjuk vele a tortát. További 1 órára hidegre rakjuk.

9. Tálaláskor tálra csúsztatjuk, megszabadítjuk a papírtól, és citromfűlevelekkel díszítjük.

szepygab kiegészítése:
Megspórolható a tészta sütése, ha a formát babapiskótával rakjuk ki és körbe. Ezt előző nap kell megcsinálni, hogy átázzanak a piskóták.

p.s.

Azóta született egy másik változata is.

 




  • - x -

  • HAVONTA!

    Töltse le, ingyenes!!

  • Beszélgetés

  • Eddigi látogatók

    Ha ez látszik, már megint sztrájkol a számláló :-(
  • Fontos


%d blogger ezt szereti: