A spárga tisztítása, főzése

Kategória: Technikák - trükkök

A késő tavasz kiemelkedő zöldségféléje a spárga, ami kétféle színe ellenére ugyanaz a növényfaj. A fehér csak annyiban más, hogy földdel feltöltik, így fény hiányában a hajtásokban nem fejlődik klorofil. Nem tartozik az olcsó ételek közé, de annyi munka van a termesztésével, hogy nem kell csodálkozzunk rajta.

Sokan félnek a spárga tisztításától, pedig néhány apró trükkel jelentősen megkönnyíthetjük. Az első trükk, hogy igyekezzünk vastag, kerek spárgát venni. Ezen jóval kevesebbet kell pucolni, mint sok vékonykán, és a hulladék is kevesebb. Arra azért figyeljünk oda, hogy az utóbbi években gyakorivá vált, látványosan vastag spárgák mindegyike se tisztítható könnyen. Gyakran olyanok, mint ha két egymás melletti szál nőtt volna össze, az oldalán mélyedés fut végig. Ezt nagyon nehéz megpucolni, a horonyból kihámozni a héját.

Kezdjük a tisztítását azzal, hogy 10 – 15 percre beáztatjuk jéghideg, jégkockás vízbe, ami után a leszárogatott spárgák könnyebben hámozhatók. A legjobb a speciális spárgahámozó, de egy jó éles krumplihámozó ugyanúgy megteszi. A spárgát a fejénél fogjuk meg és a fölső harmadától lefelé hámozzuk meg, majd az alsó végéről vágjuk le a beszáradt darabot. A megtisztított spárgát nedves ruhába / papírba és fóliába csomagolva néhány napig eltarthatjuk a hűtőben, de akár be is fagyaszthatjuk, spárgahiányos időkre.

Aki még ennyit sem akar dolgozni vele, az vegyen zöld spárgát, azt egyáltalán nem kell hámozni. Azt elég az alsó vége fölött eltörni. Ahol eltörik, onnan fölfelé biztos nem fás és a héja sem vastag. Persze a zöld spárga nem ugyanolyan ízű, markánsabb, egyszerűen zöldebb, így más fogásokhoz való.

Hagyományosan sós, cukros vízben szokás a spárgát megfőzni. Léteznek speciális, keskeny és magas, spárgafőző edények, amikben állítva lehet főzni, hogy a fejét csak a gőz érje. Az alsó fala lassabban puhul, mint a csúcsa, ezzel a módszerrel viszont egyszerre lesz kész. A spárga vastagságától függően 15 – 20 perc alatt megfő.

Van egy remek módszer, amivel lassabb ugyan a spárga puhítása, de jóval intenzívebb íze marad, és akár nagyobb mennyiséget is egyszerre meg tudunk főzni. Fűtsük be a sütőt 160 fokra, és tegyük be a tepsit, amibe dobtunk egy kanálnyi vajat. Amikor a vaj megolvadt, folyassuk szét a tepsiben,  és tegyük bele a tisztított spárgát, akár 3 rétegben is. Sózzuk meg, pici cukorral is megszórhatjuk és töltsünk alá egy deci fehérbort, vagy vizet. Alufóliával gondosan fedjük le és tegyük a sütőbe. Időnként nézzünk rá, és ha elfogyott volna alóla a folyadék, pótoljuk. A spárga vastagságától és mennyiségétől függően 40 – 60 perc alatt puhul meg. Inkább hagyjuk haraphatóra, mint szétfőzzük. Ugyanúgy használhatjuk, mint a vízben főtt spárgát.

Első közlésként a Kifőztük receptújságban jelent meg, amire az oldalsávi címlapképre kattintva lehet feliratkozni.

 


2 hozzászólás a recepthez: “A spárga tisztítása, főzése”


 1. Daisy says:

  Ez a főzési idő nekem soknak tűnik. Épp ma főztem fehérspárgát, ilyen szép vastag szálakat és kb. 10 perc főzés elég volt.
  A zöldeket pedig 3-5 percig szoktam főzni, bár azok vékonyabbak.

 2. Muterka says:

  Még mindig spárga…


-->

Írjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos