Fahéjas, csokis keksz – tojásfehérje hasznosítás

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Aprósütemények

Nagyon egyszerű és mégis mutatós, meg finom sütemény. A megadott hozzávalókból 60 – 80 db keksz lesz, tehát meglehetősen kiadós.

A mintázásánál szabadon kiélhető az összes kreatív hajlamunk – már akibe jutott belőle. Mivel a sütőből kivett, még forró kekszek puhák, hajlíthatók, azt is megtehetjük, hogy egy lapáttal rátesszük a vékony nyújtófára, amitől íves lesz. Ezt csak akkor, ha nem akarjuk hosszabb ideg tárolni, mert annyi helyet foglalnak el, hogy nem győznénk süteményes dobozzal.

5 tojás fehérje
20 dkg cukor
10 ek liszt
20 dkg olvasztott vaj
4 ek kakaópor
1 ek őrölt fahéj

Verjük habbá a fehérjéket, majd fokozatosan belecsurgatva a cukrot, verjük egész keményre. Szitáljuk rá a lisztet, így könnyebb, levegősebb lesz, nem esik annyira sösze a hab, amikor belekeverjük. Óvatosan csurgassuk bele a vajat és a liszttel együtt keverjük a habba.

Mintegy a negyedét szedjük át egy tányérra, tálkába, a nagyjába keverjük bele a kakaót és a fahéjat. Sütőpapírra rakjunk egyfomra nagyságu kupacokat belőle és a kanállal kenjük el 4 – 5 cm-e kekszekkét. Mindegyikre tegyünk egy kis adagot a világos tésztából, majd fogjunk egy fogvájót, hurkapálcsát, hústűt, és keverjük mintássá, márványossá. Sugárirányban kihúzva csillagos, szirmos mintát kapunk. 180 fokos, légkeveréses sütőben 5 – 7 perc alatt megsül.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: