Tök premier

Kategória: Egyebek

Dobpergés, éééééééééééés, íííííííme a Hokkaido tök!!!!!

Ez a hetykén félrecsapott sapkájú, vidám legény egy sütőtök fajta. Tudtam a létezéséről, fényképen már megmutatta magát, de most jött szembe először teljes valójában. Érdeklődő konyhabolondhoz méltóan egyből bepakoltam a kosaramba.

Első ismerkedésként a leghagyományosabb módon bántam el vele, ami egy sütőtök végzete csak lehet: megsütöttem.

A felszeleteléséhez kellett egy erős, éles kés, jóval keményebb a húsa, mint a körtét utánzó tököknek. Azért nem olyan nagy csoda ez, aki vágott már hagyományos, szürke héjú tököt, az tudja, hogy kemény ellenálló tud lenni.

Se cukor, se fűszer nem került rá, magára a tökre voltam kíváncsi. Utólag kiderül, fölösleges is lett volna bármelyik. Nem véletlenül kemény a húsa, a sütés végére is megtartotta formáját mindegyik szelet. A húsa érezhetően szárazabb, kásásabb, kicsit egy épp csak kiolvadt kocka gesztenyepürére hasonlít – persze nem az íze. Az ugyanis kevésbé édes, mint a körteformájú, töké, viszont aromásabb, több más íz is érződik rajta az édesen túl.

Legnagyobb vonzereje a héja, ami olyan vékony, hogy nyugodtan meg is lehet enni. Ez igazán akkor nagy dolog, ha nem egyszerűen sütjük, hanem valami olyat készítünk belőle, amihez általában farigcsálni szoktuk hámozás címén.

Drágább volt ugyan a másik fajtánál, de azért nem kellett egy talicska aranyat odatolni a pénztárhoz. Szerintem feltétlenül további kísérletekre ösztönöz.

Az árcédulája szerint japán tök a neve. Azon gondolkodtam, hogy aki árazta, nem tudta értelmezni a Hokkaido kifejezést, vagy a vevőkről tételezte fel, hogy így inkább derengeni fog valami. Pedig szerintem a Hokkaido név még blikkfangosabb is lenne.

 

%d blogger ezt szereti: