Ez mi ez?
Gondolom nem csak nálunk fordult elő egyik gyerekünk szájából ilyenformán ez a kérdés. 🙂
Anyósom kincsei között találtuk, a kamrapolc rejtett sarkában. Tényleg fogalma sincs senkinek a családban, hogy ez mi fán terem.
Öntött alumínium ez a virágforma valami, amiből egy felakasztó fülben végződő, vékony vas szár áll ki. A feje kisebb tenyérnyi méretű, a szára araszos.
Könnyen el tudom képzelni, hogy nem is konyhás cucc annak ellenére, hogy a kamrában leltünk rá. Ránézésre legalább 40-50 éves és talán sose használták.
Ha bárki felismeri, tudja mi ez, írja meg tippjét egy megjegyzésben. Előre is köszönöm!
ez ilyen fánksütő-izé szerintem. hígabb (palacsintaszerű talán) tésztába kell mártani, aztán bedugni az olajba.
http://szepsegtar.blogspot.com/2009/05/ehhez-keresnek-receptet-vagy-megoldast.html
http://szepsegtar.blogspot.com/2009/05/megvan-recept.html
Virágfánk sütő. Irigyellek érte, én régóta szeretnék egy ilyet. 🙂
Recept:http://www.macikonyha.com/2009/03/viragzik-viragfank.html
Virágfánk sütő és csatlakozom Kata mögé az irigykedők sorában 🙂 !
És ha rásütöm a fánktésztát, hogy szedem le róla???
Sztem csak addig kell belemártani a tésztába, hogy a felső peremet ne érje el. Így sütés közben/végén a tészta szépen leválik
Nekem is van,igaz soha nem használtam.Valamikor régen,/kb.20 éve/vettem vagy vásárban,vagy a kgst-s piacon.Ott be is muttaták hogy kell használni.Palacsita sűrűségű tésztába kell belemártani és forro oljba kisütni.Arra emlékszem,hogy jól néztek ki .de hogy a tésztához amit használtak milyen hozzávalók kellenek nem tudom.Talán egyszer majd kiprobálom.
A többiek már leírták, hogy ez mi ez. Nekem sincs, jó lenne, ha lenne, de egy ismerősöm készített ilyesmit. Itt a receptje is: http://annaborzasi.blogspot.com/2010/04/viragozva-varom.html
Meg itt van még leírás és használati utasítás róla: http://www.macikonyha.com/2009/03/viragzik-viragfank.html
Annyira ne akarjatok ilyet, mert nem olyan nagy szám. Iszonyat melós és iszonyatos olajszag lesz tőle, ahogy süt vele az ember…
Jókaja, először a forró olajba mártod, azt a tésztába, aztán az olajba, és készülj fel, hogy minden olajos lesz, mert csöpög róla, ahogy ide-oda mozgatod, és annyira nem nagy szám ami készíthető vele…
Kedves érdeklődő!
Ez a forma virágfánk sütő.Most találtam rá a macikonya nevü oldalon .
Ott megtalálod a fánk receptjét,én most járom a piacokat hátha rábukkanok valahol ilyen formára.
Veronika
Szepykének igaza van. Nem nagy szám, mármint nem valami jellegzetes különleges ízű valami a virágfánk.
Inkább egy nagyon mutatós szépség. Ugyanakkor időigényes és hát igen, füst meg olajszag meg minden az a fánksütés velejárója. A gyerekeim megennének 3 adagot együltükben… Szóval még kell egyébb is mellé, mert 3 adagot lesütni sok idő!!!
Ez gyerekkorom egyik kedvence, máig őrzöm, sőt használom is:-)
Édesanyám sűrű palacsintának való tésztát készített, olajat hevített – annyit hogy ellepje a virág formát – ebbe felforrósította a virágot, majd belenyomta a palacsintatésztába ami sercegve rátapadt. A formát visszatette a forró olajba ahol a tészta levált a formáról. Nagyon hamar megsül, vigyázni kell vele csak néhány percig kell az olajban tartani. Amikor kisült porcukorral, fahéjjal megszórta vagy gyümölcsöket rakott a sziromba, esetleg pudingot, tejszínhabot. Nagyon jó móka volt amikor nagyobbacska lányként már én is segíthettem és együtt csináltuk:-)
csirri így irta be az NLC-n
Ugrófánk:
10 dkg étkezési búzakeményítő+10 dkg liszt (vagy 20 dkg liszt), egy evőkanál porcukor, 2 cs. vaníliáscukor, 4 tojás, 2,5-3 dl zsíros (3,5 %-os) tej. Olaj a sütéshez, porcukor megszórni.
Ezeket egy tálban robotgép legmagasabb fokozatán 1 percig keverjük. Az olajat felmelegítjük, beleállítjuk a sütővasat és hagyjuk átforrósodni. Mikor már forró kétszer egymás után belemártjuk a tésztába úgy, hogy a vas forma csak a pereméig merüljön a tésztába (ez fontos!!!). Ezután a forró olajba “lógatjuk” teljesen, amíg le nem ugrik a formáról a tészta (szinte azonnal, ezért nem szabad, hogy felül is tésztás legyen, mert akkor nem tud leugrani. Ha és persze ezért ugrófánk a neve!!) Sütőlapáttal megfordítjuk a sütit és a másik oldalát is szép aranyszínűre sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy a fölösleges olaj lemenjen róla, majd tálba rakjuk a meghintjük porcukorral. Ebből a mennyiségből 70 darab lesz (jó kiadós, szerintem elsőre csak fél adagot csinálj). Egyébként elég szapora készíteni, gyorsan sül.
A recept egy német nyelvről fordított, karácsonyi receptes könyvben volt, Alexandra kiadós, olyan 20 éves…
no még ezt is:
http://limarapeksege.blogspot.com/2011/01/viragfank.html
virágfánk sütő forma
Ez biizony konyhai cucc. Érdemes a nyelét behajlítani.
Semmivel nem macerásabb, mint egy adag másfajta fánkot, rántotthúst vagy fasirtot, esetleg palacsintát kisütni. Ahogy berakod a tésztát az olajba, leválik, és már rakhatod a következőt. Egyszerre annyit süthetsz ki, amennyit a lábos enged.
Itt van hozzá néhány recept.
ROZETTA-FÁNK
Hozzávalók: Készítés:
A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében csomómentesre kikeverjük, 1/2 óra hosszat állni hagyjuk. A rozettavasat forró olajba mártva előmelegítjük, az olajat lecsepegtetjük, majd a sütővasat a tésztába mártjuk (úgy, hogy a tészta ne lepje el a vasat) és így mártjuk a forró olajba. Ha félig megsült, kivesszük a tésztából a sütőt, és a fánkok mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Még forrón meghintjük vaníliás porcukorral, és azon melegében tálaljuk. Lekvárral finomabb.
német (1)
2-3 db tojás
8 dg cukor
csipet só
1/2 dl tej
25 dg liszt
10 g sütőpor finn
1 ek cukor
1-1,5 dl tejszín
20 dg liszt
5 g sütőpor
német (2)
3 db tojás
1 dl cukor
2,5 dl tejszín
4 dl liszt
reszelt citromhéj orosz
1 db tojás
1 ek cukor
1/2 dl vodka
5 g sütőpor
2 dl liszt
a kisütéshez olaj, tetejére vaníliás porcukor, mellé lekvár