Fazékban sült oldalas
Rég ettünk már oldalast, pedig szaftos, puha, jóízű pecsenyét lehet sütni belőle.
Tekintettel az agybuggyantó hőmérsékletekre csak olyasmit főzök mostanában, ami a nyárikonyhában is elkészíthető.
Az ottani felszerelésen csak a régi módszert lehetett elővenni, amivel a sparherd lapján remek pecsenyéket sütöttek Nagyanyáink.
A fazék alján kevés zsírt olvasztottam meg. Egy nagy fej hagymát meghámoztam és cikkekre vágtam. A húst sóval, borssal, rozmaringgal és köménymaggal dörzsöltem be. Néhány gerezd fokhagymát is meghámoztam.
Az oldalast úgy állítottam a fazékba, hogy a mellé dugdosott hagymagerezdek megtartsák álló helyzetében. Beledobtam a fokhagymagerezdeket is, majd egy pohárka bort és 2 dl vizet töltöttem alá. Lefedve, csendesen forralva pároltam, amíg meg nem puhult. A fedőt levéve hagytam zsírjára sülni.
Érdekes ez a fazékban sütés, még sosem próbáltam. Nagy kedvencem a sült oldalas, de eddig mindig tepsiben sütöttem, 1/5 kg zsír hozzáadásával, hogy legyen zsíros kenyérre való is. Annál finomabb nincs is, mint a puha fehérkenyéren a fokhagymás „sült” zsír – hideg oldalas szeletekkel.