Sült oldalas Hasselback burgonyával
A hőség enyhülésével, egy jó ebéd elkészítésének erejéig ismét be lehet merészkedni a konyhába a hőguta veszélye nélkül.
1 – 1,5 kg oldalas
2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
só
őrölt bors
őrölt köménymag
őrölt rozmaring
disznózsír
a krumplihoz:
1 kg nagyszemű krumpli
3 dkg vaj
só
őrölt bors
kevés reszelt parmezán
a tálaláshoz:
kovászos uborka
Az oldalast gondosan megmossuk és a folyó víz alatt a csontszilánkoktól is megszabadítjuk. Két bordánként feldaraboljuk, besózzuk és bedörzsöljük a fűszerekkel. Fazék aljába zsírt teszünk, beletesszük a húsdarabokat, a negyedbe vágott hagymát és a fokhagyma gerezdeket. 3-4 dl vizet töltünk rá és csendesen forralva, fedő alatt megpuhítjuk a húst. Amikor már puha, a fedőt levéve zsírjára sütjük, hogy szép színe legyen.
Amíg sül elkészítjük a köretet. A krumplit meghámozzuk (ha vékony a héja, elég alaposan megsikálni) és úgy vágjuk hosszában kétfelé, hogy magas darabok legyenek. Sűrűn (3-4 mm) bevagdaljuk, de úgy, hogy egyben maradjon. Megsózzuk, ecsettel megkenjük olvasztott vajjal és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Alufóliával lefedjük és 180 fokos sütőben 20-30 percig pároljuk. Ekkor levesszük a fóliát, ismét átkenjük vajjal és tovább sütjük, amíg pirulni kezd. Megborsozzuk, megszórjuk a sajttal és annyi időre tesszük vissza, hogy a sajt ráolvadjon, de ne égjen meg. Savanyúsággal tálaljuk.
A bevagdaláshoz a krumplit tegyük két vékony nyelű fakanál, vagy vastagabb hurkapálca közé, így biztos nem fogjuk kettévágni.