Felnyársalt kolbászkák – VKF XXXV.

Kategória: Grillezés, Más húsételek, Technikák - trükkök

Kata felhívására megjött ugyan a jó idő, de a kocsink meggondolta magát és nem vitt el grillezni, így egy régebben sütött finomság receptjével kell induljak.

Ezt az arab eredetű receptet – arrafelé kofta a neve – nagyobb társaságnak készítettük.

Szerintem ehhez hasonlót szinte az egész világon sütnek, ahol van hús, és tudnak tüzet gyújtani. Az, hogy mégis nagyon különbözőek, az a felhasznált húsokon és a fűszerezésen múlik.

Az eredeti bárányhúsból készül, de természetesen meg lehet csinálni más húsból is, ha valaki nem szereti a bárányt, vagy épp nem kap.

75 dkg darált báránycomb
1 nagy hagyma, finomra vágva
2 gerezd fokhagyma, összezúzva
őrölt szegfűszeg
szerecsendió
erőspaprika
őrölt római kömény
őrölt koriandermag
reszelt citromhéj
4 dkg fenyőmag, pirítva és apróra vágva
1 csomó finomra vágott friss petrezselyemzöld
A sütéshez hurkapálca, vagy bambusz saslikpálca, ami nagyobb boltokban kapható.

A pálcákat áztassuk vízbe néhány órával sütés előtt, nehogy szénné égjenek. Gyúrjuk össze a húst, a hagymát, a fokhagymát, a fűszereket. Gyúrjuk hozzá a fenyőmagot és a petrezselymet, keverjük el jól és lefedve tegyük hűtőbe akár egy éjszakára is. Formázzunk kolbászkákat vagy golyókat belőle és húzzuk nyársakra. Jó parázs fölött, hamar süssük meg.

A nagyobb társaságnak 3-4 kg vegyesen marha- és disznóhúsból készült. Ennyit elég türelmet próbáló dolog lett volna kézzel megformázni és felnyársalni. Ráadásul a tett helyszíne vagy másfélszáz kilométerre volt a konyhánktól, helyben pancsolni meg végképp nehézkes lett volna. A megoldás az lett, hogy elővettük a hurkatöltőt.

kofta2Akinek nincs – mert azért nem létszükséglet minden háztartásba – a húsdarálóra vehet töltőcsövet, bármelyik piacon, párszáz forintért. Innentől kétszemélyes lett a munka, egyikünk nyomta ki a kis hurkákat másikunk tenyerébe, az meg időnként elcsípte és felnyársalta. Mikor egy réteg a tálcára került, fokhagymás olajjal megkentük, hogy a szállítás közben ne ragadjanak egymáshoz, szétszedhetők maradjanak. Végül a hűtődobozban szerencsésen odaért, és a falánk csapat mind elpusztította.

 


1 hozzászólás a recepthez: “Felnyársalt kolbászkák – VKF XXXV.”


  1. Bianka says:

    Hű ez isteni lehet



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: