Mikróban sült kenyér
A legnagyobb kánikulában is képes elfogyni a kenyér – az már csak ilyen.
Minden tiszteletem a hőálló pékeké, de azért maradunk a saját sütésnél. Erre az újdonsült nyárikonyhát szemeltem ki magamnak, nagyon nem akaródzott egy órán át fűteni a lakást a sütővel.
Mivel a mikró fogatja amit beletettünk, kerek jénaiban sült. Sikerült a tészta mennyiségét is eltalálnom, nem jártam úgy, mint egyszer.
25 dkg rétesliszt
25 dkg finomliszt
2 evőkanál krumplipehely
3 evőkanál lenmag liszt
csapott evőkanál só
fél kocka élesztő
1 dl savó
2 dl víz
A savót és a vizet tálba téve oldjuk fel benne az élesztőt. Szórjuk bele a krumplipelyhet és a lenmaglisztet és keverjük simára. Szitáljuk rá a liszteket és szórjuk bele a sót. Alaposan dagasszuk meg, majd kelesszük duplájára.
Béleljük ki a jénait sütőpapírral és szedjük át bele a tésztát. Fedjük le és kelesszük meg újra. Tegyük a mikróba és állítsuk 210 fokra, háromnegyed órára. Az addigra nagyjából átsült kenyeret borítsuk ki a jénaiból (kesztyű, konyharuha, védőfelszerelés) és tegyük vissza a rácsra negyed órára.
Most én is azt mondhatom, mint a bűvészek: figyelem csalok!
A kenyér valóban a mikróban sült, de nem érték mikrohullámok.
Ez egy olyan ügyes mikró, hogy légkeveréses sütést is tud, azt használtam. Kisebb dolgok sütésére jó lesz, nem kell mindig a nagy sütőt bekapcsolni.
Óh, így könnyű, hogy tud légkeverést 🙂