Flap Jack – a legegyszerűbb süti

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Sütemények

Klasszikus angol recept, aminél egyszerűbbet tényleg alig lehet elképzelni.

Még a zabpelyhes puszedliknél megszokott sütőpapírra pötyögtetés is elmarad, egyszerűen kézzel eltapicskoljuk a papíron, és mehet is a sütőbe.

A meglehetősen purista alap recept is finom, de semmi sem akadályozhat meg a fűszerezésben, az aszalt gyümölcsök, magok, csokidarabkák belekeverésében. Így minden alkalommal valami mással kínálhatjuk a szerencséseket.

25 dkg zabpehely
15 dkg vaj
5 dkg cukor
5 dkg méz (2 – 3 evőkanálnyi)

A zabpelyhet, száraz serpenyőben pirítsuk halványra. Igazából még nem is kell színesedjen, de érezni fogjuk, amikor illatossá válik. A nagyon lágy, vagy megolvasztott vajjal keverjük össze a hozzávalókat. Töltsük a sütőpapírra, és a nedvesített tenyerünkkel lapogassuk egyenletes, 3 – 4 mm vékonyságúra. Nem túl forró – 160 fokos – sütőben 20 – 25 perc alatt süssük világosra. Még melegen, a tepsiben vágjuk kockákra. Amikor kihűlt, akkor vegyük csak ki a tepsiből, melegen nagyon morzsálódik.

Ezt az alap receptet nyugodtan bővíthetjük kedvünk szerint. Kb. 5 dkg aszalványig, magig, nem kell módosítani a többi hozzávalón, ennyit még felvesz. Ha többet szánunk bele, arányosan csökkentsük a zabpehely, édes hozzávaló esetén a cukor mennyiségét. Az ilyen díszítéshez kb. 2 dkg csokit elég megolvasztani, mokkáskanálnyi olajjal. A mokkáskanál hegyéről csorgatva, gyors mozdulatokkal húzhatunk ilyen vékony vonalakat.

Aki pedig a recept alapján félt volna nekiállni, az itt láthatja, hogy igazán gyerekjáték.

 


1 hozzászólás a recepthez: “Flap Jack – a legegyszerűbb süti”


  1. Judith says:

    Jajj, de edesek! 🙂Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos