Fokhagymás, paradicsomos spagettisaláta – egyszerű, gyors vacsoraként
Amíg a tészta megfő, elkészül a rávaló, szerintem kezdők is letudják fél órás szintidőn belül. Kétszemélyes adag.
15 dkg rövidre tört spagetti
25 dkg paradicsom
3 dl tejföl (vagy 1 dl majonéz és 2 dl kefir)
4 – 5 gerezd fokhagyma
5 dkg magozott olajbogyó
bors
só
petrezselyem
A tésztát tegyük fel bő, sós vízbe főni. A paradicsomokat vágjuk félbe, mint egy citromot, és nyomjuk ki a magos levét. A húsát vágjuk kis kockákra. A fokhagymát nyomjuk a tejfölbe, sózzuk, borsozzuk meg, és keverjük bele az apróra vágott petrezselymet. Az olajbogyót vágjuk karikákra. Ne főzzük túl a tésztát, vegyünk ki egy darabot, a fakanálon vágjuk ketté, és ha már nem látszik száraznak a közepe, kész van. Bő hideg vízzel öblítsük le, hogy kihűljön. Csepegtessük le a fölösleges vizet és tegyük a tálba. Szórjuk rá a paradicsomot és az olajbogyót, öntsük le a mártással és keverjük össze. Aki hússal kéri, dúsíthatja kockázott sonkával, vagy maradék sült hússal.