Gépsonka házilag

Kategória: Disznóhúsok, Fogyókúra, Hideg ételek, Kímélő ételek, diéta

Sikerült házilag gépsonkát előállítanom, ami az olcsón kapható disznóhúsok korában még spórolásnak se rossz, és meg azt is tudom, mit eszem. 😉

A szépen megtisztított combot / lapockát nagyobb kockákra, szeletekre vágom. Fél – egy deci vízbe belenyomok két gerezd fokhagymát, pici fehérborsot, szerecsendiót és kiló húsonként 2-3 deka sót. Az egészet a húsokra öntöm, jól összekeverem és egy jól záródó edényben be a hűtőbe.
1-2 napig, többször kevergetve érlelem. Szűrőbe rakva lecsöpögtetem, majd elkeverek benne egy jó evőkanál kristályos zselatint, hogy jobban összetartsa (marhafóbiások elhagyhatják, szétesni akkor sem fog 🙂

Kibélelem a sonkaprést folpackkal és beletöltöm a husit. Elrendezem, hogy lehetőleg ne maradjon benne levegő. Lepréselem és egy tepsi vízbe állítva beteszem a sütőbe. 70-80 fokon aszalom, kb. 2 órán át.

Kihűtöm, hűtőbe teszem néhány órára, hogy a zselatin megköthessen. Szinte zsírmentes, így jól illik kímélő vagy fogyókúrás menübe.

A sonkaprést sok évvel ezelőtt árulta a Magyar Konyha szerkesztősége, de ma is gyártják. Megnézhető az alabbi internet oldalon:
http://www.mm-erd.hu/sp1t_m.htm

 

%d blogger ezt szereti: