Gépsonka házilag
Sikerült házilag gépsonkát előállítanom, ami az olcsón kapható disznóhúsok korában még spórolásnak se rossz, és meg azt is tudom, mit eszem. 😉
A szépen megtisztított combot / lapockát nagyobb kockákra, szeletekre vágom. Fél – egy deci vízbe belenyomok két gerezd fokhagymát, pici fehérborsot, szerecsendiót és kiló húsonként 2-3 deka sót. Az egészet a húsokra öntöm, jól összekeverem és egy jól záródó edényben be a hűtőbe.
1-2 napig, többször kevergetve érlelem. Szűrőbe rakva lecsöpögtetem, majd elkeverek benne egy jó evőkanál kristályos zselatint, hogy jobban összetartsa (marhafóbiások elhagyhatják, szétesni akkor sem fog 🙂
Kibélelem a sonkaprést folpackkal és beletöltöm a husit. Elrendezem, hogy lehetőleg ne maradjon benne levegő. Lepréselem és egy tepsi vízbe állítva beteszem a sütőbe. 70-80 fokon aszalom, kb. 2 órán át.
Kihűtöm, hűtőbe teszem néhány órára, hogy a zselatin megköthessen. Szinte zsírmentes, így jól illik kímélő vagy fogyókúrás menübe.
A sonkaprést sok évvel ezelőtt árulta a Magyar Konyha szerkesztősége, de ma is gyártják. Megnézhető az alabbi internet oldalon:
http://www.mm-erd.hu/sp1t_m.htm
Szia !
Egyetlen kerdes:
ezt a sonkat sonkapres nelkul hogy lehetne kivitelezni?
Van valami otleted?
Koszi
szep napot
vera
Bármivel lepréselheted! Vízzel töltött befőttes üveg, konzervdoboz, tisztára sikált kő, tégla…
Ha prés nélkül készítem, akkor is vízzel teli tepsibe kell állítani?
Vagy tulajdonképpen mi annak a célja?
Másik kérdésem. Ha préselem a pácolt húst, akkor valószínűleg levet ereszt. Az hogyan fog eltávozni? mert gondolom a présből kicsepeg, de mi van ha én őzgerinc formát használok?
Két okból célszerű vízbe állítani. Egyrészt nem sül meg, ha a sütő túl meleget találna csinálni, másrészt nem kell sütőt takarítani, ha az esetleg kicsöpögő dolgok vízbe kerülnek.
Szia!Egesz lapockabol is meg lehet csinalni?
Koszonom,Csilla
Kedves Csilla! Meg lehet, csak nehezebb “tömöríteni”. Nem túl szép, ha lyukak maradnak benne. 🙁
Gépsonka és társai klszítéséhez ha darabolt húsból készítjük.
1/3 részből un. prádot készítünk /nagyon finomra darált vagy aprítóglppel készült húspempő
Fűszereket 1 dl hudegvízzel elkeverjük
Az anyagokat keverőtálba tesszük
Kézzel 20 perc, géppel 10 perc keverés
Formába teszük jól eligazgatva lezárjuk a présformát és 48 órára hűtőbe tesszük
Azt követően a formát 4-6 órán át 75-80 °C vízbe tesszük, ez lehet sütőbe vagy a tűzhejen fazékba. Arra figyelni, hogy a hőfokot tartsuk!
Formát gyorsan lehűtjük és egy éjszakára hűtőbe tesszük
Másnap reggel fogyasztható.
Szeletelési rugalmasság keményítő hozzáadásával növelhető. 1 Kg húshoz 3-4 púpozott evőkanállal. Lehet bele még étkezési zselatin is 0,5 tasaknyi a jobb összetartás végett. Ha szép színt akarunk akkor sajnos a nitrites sót nem kerülhetjük el, kb 0,5 Dkg cukor is kell bele.